Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Hip Hop: question and answer

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the choreographic relationship of question and answer effectively.

      Key learning points

      1. Move: directing focus, formations and dynamics towards an opponent aids projection of the dance.
      2. Think: entrances and exits require concentration.
      3. Feel: pausing whilst others perform their work is an example of self-discipline.
      4. Connect: empathy includes acknowledging the successes of others.

      Keywords

      • Question and answer - a choreographic relationship in which dancers alternate performing to each other

      • Formation - how dancers are arranged, e.g. line, circle, block

      • Embellishments - additional actions to add interest

      Common misconception

      Hip Hop culture focuses on 'disrespecting' your opponent and mocking them.

      As in all competitive settings, the performers are trying to succeed and employ a variety of strategies to do so, but this also includes congratulating others on their successes and supporting those who are developing their skills.

      Teacher tip

      Emphasise personal style (or 'flava') throughout and encourage pupils to perform the actions in a way that feels comfortable to them.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      In which dance style would you find the Wu-tang?

      Ballet
      Jazz
      Correct answer: Hip Hop

      Q2.
      What is it called when only one body part moves when performing a dance?

      Correct answer: isolation
      isometric
      single

      Q3.
      What word is used to describe your personal style in Hip Hop?

      sweet
      Correct answer: flava
      salty

      Q4.
      How many body parts are moving if an action is described as ‘isolated’?

      none
      Correct answer: one
      multiple

      4 Questions

      Q1.
      What word is used to describe communicating a dance idea?

      Correct answer: projection
      prediction
      protection

      Q2.
      In what choreographic relationship can an alternating pattern be seen?

      mirroring
      unison
      Correct answer: question and answer

      Q3.
      What might a Hip Hop dancer add to a ‘move’ to demonstrate their ‘flava’?

      extension
      Correct answer: embellishment
      focus

      Q4.
      In Hip Hop, what phrase describes moving into and out of the performance area?

      in and out
      on and off
      Correct answer: enter and exit

      To help you plan your 8 physical education lesson on: Hip Hop: question and answer, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...