New
New
Lesson 4 of 6
  • Year 9

Counterattack and momentum swings

I can use pace and creativity to counterattack and stop the opposition scoring points.

Lesson 4 of 6
New
New
  • Year 9

Counterattack and momentum swings

I can use pace and creativity to counterattack and stop the opposition scoring points.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: staying linked by holding hands or using a bib helps defenders close gaps and work together to stop the raider.
  2. Move: quickly instigating a strong grip around the raider’s waist can prevent them evading the defenders.
  3. Think: maintaining your position inside the court area, while holding the raider, ensures your tackle is valid / counts.
  4. Feel: creative thinking and experimenting with alternative ways to respond to a scenario support deeper understanding.
  5. Connect: support play is needed to capitalise on a counterattack to trap a raider in your half of the court.

Keywords

  • Counterattack - an attack made in response to one by the opposition (repeat)

  • Raider - the player who enters the opponent's half of the court to score points by tagging opponents

  • Baulk line - a line on each side of the court that the raider must cross to make their raid valid and be eligible to score points

Common misconception

Pupils think that tackling a raider individually is the only option.

In Kabaddi, Raiders have 30 seconds to make the raid and get back across the half way line. As a result, if the defense hold up the raider until their time runs out, it is an unsuccessful raid and the raider doesn't score.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Counterattack and momentum swings, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Contact versions of the game should only be managed by suitably experienced and qualified staff. There is the option to spend more time on any of these topics as appropriate in the context of your learners.
Teacher tip

Equipment

6 x 6 sets of bibs, 30+ cones and 12+ stopwatches.

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How many attackers do you mark when player-to-player marking?

3
2
Correct answer: 1

Q2.
Which is not a suitable way to let your team know who you are marking?

point
Correct answer: look at them
talk

Q3.
How can you stop an attacker scoring a goal?

Correct answer: block their path
run behind them
stand still

Q4.
How can you react when more attackers quickly move to one side?

stick to your side
Correct answer: call more defenders
stand still

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How many raiders are involved in each raid in Kabaddi?

3
6
Correct answer: 1

Q2.
How many seconds does a defender have to prevent the raider from returning to their own half?

Correct answer: 30
45
60

Q3.
Which is not a way to prevent a raider from returning over their line?

Correct answer: pulling their shirt
holding them
tackling them safely

Q4.
How can you stop gaps forming for the raider to escape through?

cover the corners
Correct answer: defence hold hands
mark the player