New
New
Lesson 3 of 6
  • Year 9

Defending by denying space and time

I can deny space and time by defending as a unit.

Lesson 3 of 6
New
New
  • Year 9

Defending by denying space and time

I can deny space and time by defending as a unit.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: the defensive team points out and marks a player each by standing in line with them.
  2. Move: moving side-to-side and staying close forces attackers into tight spaces for easier tackling.
  3. Think: if the attacking team has more players on one side, then additional defenders need calling over.
  4. Feel: trust your teammates to cover and support you, giving confidence to tackle hard and defend together.
  5. Connect: strong leadership and clear communication is needed to align defensive players with the formation of attackers.

Keywords

  • Player-to-player - each defender closely follows one attacker to block their movement and deny space

  • Communication - sharing clear information with teammates through talking, signals or gestures to work better as a team

  • Tight space - a small area with limited room to move, often surrounded by defenders, making it hard for attackers to advance

Common misconception

Pupils think that when you are player-to -player marking it is only about being an individual.

Defenders must communicate, adjust to overloads and support each other. If one defender gets beaten, others need to be ready to help. Marking your player is just one part of working together to stop the attack.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Defending by denying space and time, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Contact versions of the game should only be managed by suitably experienced and qualified staff (inc. concussion training). There is the option to spend more time on any of these topics as appropriate in the context of your learners.
Teacher tip

Equipment

30 + balls (optional type), 30+ cones, 18 hoops/boxes and 6 x 6 sets of bibs.

Content guidance

  • Additional qualification required
  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
When tackling an opponent, where on the body should you wrap your arms?

waist
waist
Correct answer: lower legs

Q2.
How do you play the ball in rugby league?

pass
Correct answer: roll under foot
high kick

Q3.
What type of line should the defensive team create in rugby league?

diagonal
Correct answer: flat
curved

Q4.
Which is not a good way to let your team know who you are marking?

point
Correct answer: stay silent
communicate

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is player-to-player marking?

marking the zone
marking the goal
Correct answer: marking 1 attacker

Q2.
How can you let your teammates know who you are marking?

Correct Answer: clear communication, communicate, communication

Q3.
How can you limit an attacker’s space?

run behind them
Correct answer: block their path
give a head start

Q4.
What should you do if there are more attackers on one side?

go opposite side
Correct answer: call more defenders
move towards the goal