Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Advanced defensive strategies and positional play

      Lesson details

      Learning outcome

      I can adapt defensive strategies depending on the situation.

      Key learning points

      1. Move: defenders stand tall and reach in towards the ball with one hand, whilst blocking a bounce pass with the other.
      2. Move: moving as a defensive unit helps to block the ball carrier's path to goal.
      3. Think: physical contact is part of the game, however you are not allowed to deliberately run into another player.
      4. Feel: when marking stronger players, or the right hand side where more attacks come, requires increased persistence.
      5. Connect: good communication from teammates helps with the decision making process when marking a player.

      Keywords

      • Close marking - defending very close to assigned attackers to limit movement and options

      • Block - when a defending player uses their body/arms to stop or deflect a shot, or a pass made by an attacker, usually to prevent a goal

      • Shifting - move as a unit to cover spaces and close gaps as the ball moves

      Common misconception

      Pupils think the only way to defend is to mark 1 player on the opposite team.

      Sometimes moving as a unit, where you shift together, can prevent any of the attackers from making a break and getting the ball up the court.

      Teacher tip

      In the conditioned practices, pupils may focus more on the opportunity to attack and shoot, so you may wish to take that opportunity out and play 'endball' rules instead to focus on the defensive learning.

      Equipment

      1 ball per 2 pupils, 30+ cones, 8 sets of 4 bibs and optional chalk/ 4 x posts.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Where aren't you allowed to shoot from?

      Correct answer: inside the D
      in attacking side
      outside the D

      Q2.
      What is a break?

      when goalkeeper saves
      when defender intercepts
      Correct answer: attacker runs free

      Q3.
      Why is it useful to catch a rebound?

      free pass
      Correct answer: to maintain possession
      to waste time

      Q4.
      How should the goalkeeper position their arms?

      narrow
      Correct answer: outstretched
      low

      4 Questions

      Q1.
      How should you stand to block an attacker shooting the ball?

      low
      Correct answer: tall
      narrow

      Q2.
      Where would you stand when marking an opposing player?

      at least 1m
      behind them
      Correct answer: close to them

      Q3.
      Which side of the pitch do attackers usually prefer to shoot from?

      Correct answer: their dominant side
      non-dominant side
      left side

      Q4.
      What would be useful to do when your team shifts as a unit?

      Correct Answer: communicate, communicate effectively

      To help you plan your 9 physical education lesson on: Advanced defensive strategies and positional play, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...