Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Full game play and strategy in action

      Lesson details

      Learning outcome

      I can play a full game with officials and leadership roles.

      Key learning points

      1. Move: all players must be in their own half before the throw-off is taken.
      2. Move: to score more goals than our opponents we have to accurately time passes and movement to support the ball carrier.
      3. Think: passing is a faster way to advance up the court than dribbling.
      4. Feel: optimism is shown by maintaining a positive outlook, even when behind.
      5. Connect: leadership of self and others through positivity helps the collective performance.

      Keywords

      • Coach - a person responsible for training, guiding and a supporting a team to improve performance

      • Throw-off - a throw from the centre line to start the game or restart after a goal

      • Captain - a team leader who motivates players on and off the pitch, communicates with the referee and guides play during the game

      Common misconception

      Only the player taking the throw-off needs to be in their own half.

      All players must be in their own half before the throw-off is taken, not just the thrower.

      Teacher tip

      This tournament can be played in team sizes of your choice, dependeent on group dynamics and space available.

      Equipment

      1 ball per 7 pupils, 30+ cones, 4 sets of 8 bibs, 4 x posts, chalk and a whistle for referee.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What are you doing if you use your hands to mark a player with the ball?

      Correct answer: blocking
      screening
      shifting

      Q2.
      How close can you be when marking a player from another team?

      Correct answer: <1m
      between 1-2m
      >1m

      Q3.
      How can you work as a defensive team to stop the attackers breaking?

      screening
      Correct answer: shifting together
      stay still

      Q4.
      How should you have your arms when blocking a shot on goal?

      by your side
      W position
      Correct answer: outstretched

      4 Questions

      Q1.
      Where do all attackers need to be when a throw-off is taken?

      in the D
      anywhere
      Correct answer: in own half

      Q2.
      What qualities should a good coach have?

      shouts criticism
      Correct answer: good communicator
      has favourite players

      Q3.
      Which is not the role of the captain?

      motivate the team
      make decisions
      Correct answer: referee the match

      Q4.
      Which is a quicker way to advance the ball up the court?

      dribble it
      Correct answer: pass it
      take 3 steps

      To help you plan your 9 physical education lesson on: Full game play and strategy in action, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...