Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can save goals and create scoring opportunities from a fast break.

      Key learning points

      1. Move: arms are outstretched and upright stance between ball carrier and goal line when goalkeeping.
      2. Move: drive forward quickly in a fast break to exploit space before defenders can recover and organise.
      3. Think: making yourself big and narrowing the angle reduces the shooter's view of goal.
      4. Feel: staying alert and balanced to react instantly when rebounding relies on quick instincts and timing.
      5. Connect: fast interplay of the ball results in more handling errors that may cause a dip in team morale.

      Keywords

      • Rebound - when the ball bounces backwards after hitting the goal post or wall

      • D - the curved line around the goal and only the goalkeeper can go inside it

      • Break - a quick attack towards goal in an attempt to score before the oppositions defence is set up

      Common misconception

      Pupils think you should only move slowly with the ball so you don't lose posession.

      Moving fast with the ball can create more opportunities to beat defenders, create space and keep the attacking momentum strong.

      Teacher tip

      You may wish to include the learning cycles about goalkeeping in with the previous lesson on shooting.

      Equipment

      1 handball per pupil, 30 + cone, 6+ goals/benches, optional chalk and 1 set of 6 bibs for defenders.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How do you generate power in a jump shot?

      shoot from standing
      move for rebound
      Correct answer: fast run up

      Q2.
      Who is allowed in the D?

      goal shooter
      Correct answer: goalkeeper
      everyone

      Q3.
      What type of shot is harder for the goalkeeper to save?

      a middle shot
      Correct answer: a corner shot
      a slow shot

      Q4.
      After shooting, where should your throwing arm finish to enhance accuracy?

      to the left
      to the right
      Correct answer: at the target

      4 Questions

      Q1.
      When would you rebound?

      when goal scored
      Correct answer: after goal misses
      when passing

      Q2.
      What speed should you be moving to create a more successful break?

      Correct answer: quickly
      walking pace
      slower the better

      Q3.
      What should you demonstrate if you make a mistake, to help keep the flow of the game or activity?

      self-criticism
      Correct answer: positive energy
      blame my partner

      Q4.
      Where should you position your arms as a goalkeeper?

      hands in W
      Correct answer: outstretched covering space
      by your sides

      To help you plan your 9 physical education lesson on: Goalkeeping and fast breaks, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...