Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can shoot accurately at the goal.

      Key learning points

      1. Move: power is generated by taking steps into a jump shot.
      2. Move: follow through with your throwing arm towards the target improves accuracy to guide the ball's path after release.
      3. Think: only the goalkeeper can enter the 6 metre area. Attackers are not allowed to stand in this area while shooting.
      4. Feel: enduring the complexity of shooting on the move requires resilience.
      5. Connect: working together in defence reduces the potential of open shots on goal.

      Keywords

      • Standing shot - a shooting technique whilst stationary

      • Bounced shot - shooting on goal with the ball hitting the floor on its way

      • Jump shot - a shooting technique performed while the players feet are in the air

      Common misconception

      Pupils think the shooter is allowed in the D to score (like netball).

      The only person allowed in the D is the goalkeeper, shooters have to shoot from outside the D, otherwise the goal doesn't count.

      Teacher tip

      If you don't have space or equipment for 6+ handball nets, you could use benches or cones as shooting targets or draw goals on the wall in chalk that can rub off. Also using chalk/masking tape to mark out the 'D' may be easier and safer than placing lots of cones down.

      Equipment

      1 handball per pupil, 30 + cone, 6 goals/benches, optional chalk and 6 sets of 5 bibs.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How many steps are you not allowed to take in handball?

      Correct answer: 4
      2
      1

      Q2.
      Which is a type of pass in handball?

      spin pass
      Correct answer: overhead pass
      forehand pass

      Q3.
      Where do you move to after you give-and-go and pass to a teammate?

      off the court
      stay still
      Correct answer: into space

      Q4.
      What happens if you take too many steps with the ball?

      Correct answer: opposition's free pass
      sent off
      yellow card

      4 Questions

      Q1.
      Which is not a type of shot used in handball?

      bounce shot
      Correct answer: spin shot
      jump shot

      Q2.
      Who is allowed in the D?

      Correct Answer: the goalkeeper, goalkeeper

      Q3.
      Where is best to aim for when shooting?

      the middle
      the goalkeeper
      Correct answer: the corners

      Q4.
      How can you get more power in your jump shot?

      Correct answer: perform run up
      aim wider
      jump in D

      To help you plan your 9 physical education lesson on: Shooting techniques and defence, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...