New
New
Lesson 5 of 6
  • Year 9

Approach the net as a partnership

I can attack the net as a doubles pairing to deny time and space.

Lesson 5 of 6
New
New
  • Year 9

Approach the net as a partnership

I can attack the net as a doubles pairing to deny time and space.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: performing a split step just as your opponent hits the ball enables quick movement towards the ball for a return.
  2. Move: quickly advancing to the net is crucial for cutting off your opponent’s options on the court.
  3. Think: know that if your partner is at the net, you must join them to avoid leaving big gaps diagonally on the court.
  4. Feel: commitment and focus is required to fulfil the role of feeder, coach and performer.
  5. Connect: clear communication and decisive action is required to both be at net or both on the baseline during points.

Keywords

  • Split step - a small hop performed just before an opponent strikes the ball, allowing a player to be balanced and ready to move in any direction

  • Approach shot - a groundstroke hit with the intention of landing deep in the opponent's court, allowing the player to move forward to the net to volley

  • Decisive - making a decision quickly

Common misconception

Pupils don't align their court positioning and often find themselves with one player forward and one back.

If one player is at the net and one is back on the baseline, it leaves big diagonal gaps through the court so it is essential for both be at net or both be on the baseline as much as possible.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Approach the net as a partnership, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Some individuals will take longer than others to pick up the basics of racket control so if they need more time and control, consider allowing some to tap the ball up to themselves before hitting it back.
Teacher tip

Equipment

1 tennis ball per pupil; 1 tennis racket per pupil; tennis posts and nets; floor markers (lines and spots) to divide the space and create targets; small cones

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is a volley?

hitting at net
hitting after bounce
Correct answer: hitting before bounce

Q2.
How much swing is required for a volley?

full swing
minimal swing
Correct answer: only shortened backswing

Q3.
What type of spin keeps the ball close to the net after it goes over?

Correct answer: backspin
topspin
side spin

Q4.
Which of the following is not required when volleying at the net?

a cool head
self-discipline
Correct answer: full power

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is it called when you perform a little hop to land feet shoulder width apart, ready to respond to the next shot?

an approach shot
Correct answer: a split step
a volley

Q2.
What happens if you position yourselves with 1 player at net and 1 at the baseline during doubles games?

covers the court
Correct answer: exposes diagonal gaps
prevents drops/lobs

Q3.
What does it mean to be decisive?

Correct answer: quick thinking
organised
good communicator

Q4.
What is the score if you are serving and have won 4 points to your opponent's 3 points?

advantage out
deuce
Correct answer: advantage in