New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 9

Basic strokes and gameplay

I can keep a rally going in the service box.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 9

Basic strokes and gameplay

I can keep a rally going in the service box.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: gentle strokes with a short backswing and follow through improves accuracy.
  2. Move: the ready position is assumed quickly between shots to make it quicker to respond to the next shot.
  3. Think: knowing control is more important than power but topspin helps keep the ball down in the court increases success.
  4. Feel: challenging yourself to be consistent and avoid mistakes requires self-discipline.
  5. Connect: cooperation with others is required to maintain a consistent rally.

Keywords

  • Ground stroke - a shot hit after the ball has bounced, either on the forehand or backhand

  • Topspin - a shot that puts forward rotation on the ball by hitting from low to high

  • Slice - a shot that puts backspin on the ball by hitting from high to low

Common misconception

Pupils rush to play full court from the baseline before they have the racket skills to direct the ball accurately and keep a rally going.

Tennis can be a frustrating game with a lot of fetching mis-hit balls. It is best to start slow and build your confidence with racket familiarisation and close touch control before building in more power to your shots.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Basic strokes and gameplay, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

If pupils are confident with a tennis racket in hand, you can progress them more quickly to the final learning cycle of this lesson whilst others build their skills up gradually.
Teacher tip

Equipment

1 tennis ball per pupil; 1 tennis racket per pupil; tennis posts and nets; floor markers to divide the space and create targets

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which way should you transfer your body weight as you hit the ball?

backwards
Correct answer: forwards
sideways

Q2.
What body position should you get into between shots?

Correct answer: ready position
lunge position
forehand position

Q3.
What is it called when you hit the ball before it bounces?

a forehand
a ground stroke
Correct answer: a volley

Q4.
To where should you move in between shots?

the tramline
Correct answer: the middle
the service line

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is the advantage of a shortened backswing and follow through?

increased power
Correct answer: improved accuracy
easier to coordinate

Q2.
What is it called in tennis when you hit a ball after it has bounced?

a volley
Correct answer: a groundstroke
a smash

Q3.
To where should you always start hitting in order to help build up your confidence?

the baseline
Correct answer: the service box
the tramline

Q4.
What can help pull a more powerful shot down into the court?

Correct answer: applying topspin
applying backspin
a U-shaped swing