New
New
Lesson 4 of 6
  • Year 9

Volleys and net play

I can react quickly to hit volleys with consistency and accuracy whilst at the net.

Lesson 4 of 6
New
New
  • Year 9

Volleys and net play

I can react quickly to hit volleys with consistency and accuracy whilst at the net.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: applying a minimal swing and firm grip, while moving bodyweight forwards, improves volleying consistency.
  2. Move: using the non-dominant hand can add stability on a two-handed backhand, increasing the success of shots.
  3. Think: knowing that volleys require a short punching action to block and direct the ball over the net increases success.
  4. Feel: reacting quickly whilst at the net requires a cool head and self-discipline.
  5. Connect: challenging others to work hard when practising in small groups requires emotional intelligence.

Keywords

  • Volley - hitting the ball before it bounces.

  • Drop shot - a soft shot, often hit with backspin, to land just over the net

  • Reaction time - time taken to respond to a stimulus (e.g. the ball)

Common misconception

Pupils use a big swing for volleys and consequently regularly miss the ball or hit it out.

When playing close to the net, you don't need to apply much swing and instead should use the power already in the ball, combined with a step into the shot, to apply power with more of a short punching action to block the ball back.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Volleys and net play, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

More experienced players should work together with smaller target areas and progress through the tasks more quickly or, having completed their tasks, they can work as coaches to support the skill development of their peers.
Teacher tip

Equipment

1 tennis ball per pupil; 1 tennis racket per pupil; tennis posts and nets; floor markers (lines and spots) to divide the space and create targets

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Where should you contact the ball for an overarm serve?

head height
level to forehead
Correct answer: full elbow extension

Q2.
What helps bring the ball down into court on a tennis serve?

Correct answer: the wrist snap
high follow through
elbow extension

Q3.
When serving, which grip should be used for control and versatility?

western
Correct answer: continental
eastern

Q4.
What is it called if you serve into the net twice?

an ace
a let
Correct answer: a double fault

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What sort of shot is a volley?

after the bounce
Correct answer: before the bounce
on dominant side

Q2.
What is it called when you hit the ball hard to try to get it past your opponent when they are at net?

a volley
Correct answer: a passing shot
a lob

Q3.
Which of the following should be avoided when volleying at net?

the ready position
Correct answer: a full swing
a short backswing

Q4.
What does adding the non-dominant hand do when hitting a backhand?

reduce control
reduce consistency
Correct answer: add stability