New
New
Lesson 6 of 6
  • Year 10

Routine performance and peer review

I can perform a 10 bounce routine with a variety of moves and offer feedback to others on their routines.

Lesson 6 of 6
New
New
  • Year 10

Routine performance and peer review

I can perform a 10 bounce routine with a variety of moves and offer feedback to others on their routines.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: keeping your eyes on a fixed point during each skill will maintain balance and orientation.
  2. Move: engaging all muscles to create body tension and conveying enthusiasm and energy enhances the visual appeal.
  3. Think: smooth transitions are developed from creating/considering the most suitable move as you land the previous one.
  4. Feel: confidence to execute a routine comes from repeated skills practice and mental rehearsal.
  5. Connect: listening to feedback from peers helps boost motivation and increases awareness on how to improve performance.

Keywords

  • Tariff - term to describe the difficulty value assigned to an individual skill or move

  • Routine - a series of specific moves and tricks that you practice and perform in a particular order

  • Extrinsic feedback - external information provided by coaches, peers or devices about a performer's actions or results, helping them improve performance

Common misconception

Pupils think a performance of a 10 bounce routine has to include lots of difficult skills.

There is judgement on difficulty through tariffs, however the performance is also linked to maintenance of height / execution with good technique. Often it is better to go simple with good execution, rather than difficult and have no control.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Routine performance and peer review, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

You may want mini whiteboards for pupils to plan and amend their voluntary routine. If available, peer feedback can be enhanced by pupils recording the 10 bounce routine using online tariff calculators. The use of cameras would be useful to record and offer self and peer feedback.
Teacher tip

Equipment

trampolines, compulsory routines (additional materials), floor mats

Content guidance

  • Additional qualification required
  • Risk assessment required - equipment

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which skill rotates around 225 degrees?

somersault
pullover
Correct answer: turnover

Q2.
What is a lean forward likely to cause in a somersault?

height
Correct answer: travel
balance

Q3.
Which body parts initiate forward rotation?

arms
Correct answer: hips
torso

Q4.
When should the body tuck during a front somersault?

Correct answer: apex
start
end

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How many bounces is a front landing, half twist to feet, front landing to feet.

2
3
Correct answer: 4

Q2.
What can be used to repeatedly learn a 10 bounce routine?

Correct answer: mental rehearsal
goal setting
positive self-talk

Q3.
What is the term to describe a difficulty value of a skill / move?

Correct Answer: tariff

Q4.
Where should the eyes be during a routine?

Correct Answer: fixed point

Additional material

Download additional material