New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 10

Trampolining safety and basic skills

I can safely get on/off a trampoline and perform basic shapes whilst jumping with control.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 10

Trampolining safety and basic skills

I can safely get on/off a trampoline and perform basic shapes whilst jumping with control.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: aiming for the cross with body tension when jumping will keep the body upright and avoid going off at an angle.
  2. Move: safely getting off the trampoline requires sitting down and sliding off as opposed to jumping off.
  3. Think: standing close to the trampoline with hands up to spot increases awareness.
  4. Feel: building confidence in getting on and off the trampoline safely will enhance your overall comfort and performance.
  5. Connect: spotting others demonstrates teamwork by offering support and ensures safety.

Keywords

  • Spotting - is a safety precaution of having people positioned around the edge of the trampoline to ensure the performer does not fall off and get injured

  • Twist - rotating the body around its vertical axis while in the air

  • Out bounce - a straight jump performed at three-quarters height as the final jump in a trampoline routine

Common misconception

Pupils believe twisting on the vertical axis is pointless as they are keen to do tricks which are often completed around the horizontal axis.

Learning to twist is fundamental to overcome possible anxiety when in motion and not being able to see the cross. In addition, more challenging techniques include a twist at the start or the end, so the motor programme is required to build on this.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Trampolining safety and basic skills, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Establishing clear rules around safely is paramount in the 1st lesson. This may work well by guiding the pupils to work together, with teacher guidance to create a code of conduct. Remain aware of possible issues when wearing socks on some surfaces.
Teacher tip

Equipment

trampolines, additional materials: shapes teaching cards, floor mats

Content guidance

  • Additional qualification required
  • Risk assessment required - equipment

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What do we associate with a cross on a trampoline?

end
side
Correct answer: middle

Q2.
What muscles should you always engage to hold a position?

biceps
Correct answer: core
deltoids

Q3.
What is essential to ensure someone is safe when completing a task?

ignorance
Correct answer: observation
motivation

Q4.
Which one is correct for the outcome of trampolining?

goals
time
Correct answer: score

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How do you dismount the trampoline safely?

jump off
step down
Correct answer: slide off

Q2.
Which of the following is a safety precaution in trampolining?

Correct answer: spotting
out bounce
cross

Q3.
Which body part do you focus on twisting in a half and full twist movement?

head
Correct answer: hips
shoulders

Q4.
Which basic shape is associated with a L shape?

Correct Answer: pike

Additional material

Download additional material