Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Challenging the body and brain to the max

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform with precision even when working towards exhaustion.

      Key learning points

      1. Move: intensity of movement and endurance is shown to last during repeated long rallies and exercise routines.
      2. Think: progressive overload enables you to train harder and improve fitness whilst minimising the risk of injury.
      3. Feel: enjoyment comes from combining intense exercise with the precision of fine motor skills.
      4. Connect: covering the court as a trio can reveal creative solutions to win points.

      Keywords

      • Exhaustion - a state of extreme physical and mental fatigue caused by prolonged physical exertion or inadequate recovery

      • Precision - executing movements or actions with high accuracy and consistency

      • Progressive overload - working harder than normal to achieve a fitness benefit

      Common misconception

      Pupils give up when training gets tough rather than pushing themselves closer to exhaustion.

      To get a fitness benefit, it is essential to work your body harder than it is used to and hence a little discomfort is necessary to improve. This is often referred to as no pain, no gain.

      Teacher tip

      Remember to repeat popular lessons that result in enjoyment and high intensity exercise as the focus of cardio tennis is on fitness gains, which take time and repeated training to achieve.

      Equipment

      a tennis racket each, a bucket of balls per court (ideally low compression), tennis posts and nets, mini whiteboards and pens, music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is it called when you jump to land on both feet about shoulder width apart ready to respond to the next shot?

      Correct answer: split step
      jump step
      a wide stance

      Q2.
      Why should you perform a split step just as your opposition hit the ball

      increase strength
      Correct answer: speed up reactions
      improve coordination

      Q3.
      What court orientation should you avoid in tennis?

      both at net
      both at baseline
      Correct answer: front and back

      Q4.
      What skill prevents clashing rackets when a shot is hit down the middle of the court?

      Correct answer: good communication
      both leaving it
      hit backhand only

      4 Questions

      Q1.
      What is required to last long rallies?

      speed
      strength
      Correct answer: endurance

      Q2.
      What do you call a gradual increase in intensity so you work harder than you are used to?

      reversibility
      overuse
      Correct answer: progressive overload

      Q3.
      What is the impact of giving up or reducing effort levels when exercise gets tough?

      Correct answer: no fitness gains
      enhanced endurance
      win more points

      Q4.
      Which of the following does not contribute to precision?

      repeated practice
      improved muscle memory
      Correct answer: moving whilst hitting

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Challenging the body and brain to the max, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...