Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sprints, smashes and side steps

      Lesson details

      Learning outcome

      I can hit shots with power and adjust court position quickly to capitalise on opportunities.

      Key learning points

      1. Move: powerful shots combine levers in the legs, trunk and arms, along with transferring body weight forwards.
      2. Move: fast acceleration enables movement to the net at pace.
      3. Think: moving your body weight forwards as you contact the ball adds significant force to the ball.
      4. Feel: connecting cleanly and forcefully with the ball is a satisfying feeling.
      5. Connect: being mindful of where others are on the court as you move and strike the ball is important for safety.

      Keywords

      • Smash - a powerful overhead shot typically hit when the opponent returns a high ball

      • Lob - a shot that sends the ball high into the air, typically over the opponent's head, with the goal of pushing them back or winning the point outright

      • Power - the ability to generate force quickly by combining strength and speed

      Common misconception

      Pupils think power comes from just the size and strength of muscles.

      Strength is important to generate power but so are speed, timing, coordination and the combination of levers to transfer power up from the ground.

      Teacher tip

      8-12 pupils per court works well for a balance of intensity, atmosphere and time between hitting the ball or sideline tasks.

      Equipment

      a tennis racket each, a bucket of balls per court (ideally low compression), 16 cones per court, tennis posts and nets, music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What type of balance is required on the move?

      Correct answer: dynamic
      static
      explosive

      Q2.
      Which shot is typically hit from the mid-court whilst attacking the net?

      groundstroke
      Correct answer: approach shot
      volley

      Q3.
      What does standing in the ready position improve?

      Correct answer: reaction time
      coordination
      balance

      Q4.
      Which of the following does not describe self-confidence?

      trust own abilities
      belief in self
      Correct answer: belief in others

      4 Questions

      Q1.
      What is the ability to generate force quickly is known as?

      acceleration
      Correct answer: power
      momentum

      Q2.
      What shot are you inviting if you hit a weak lob?

      a groundstroke
      a volley
      Correct answer: a smash

      Q3.
      What is the result of connecting cleanly and forcefully with the ball?

      Correct answer: satisfaction
      frustration
      overhitting it

      Q4.
      What is it called when you are able to gain speed quickly?

      agility
      Correct answer: acceleration
      deceleration

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Sprints, smashes and side steps, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...