Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Working in pairs to workout and win

      Lesson details

      Learning outcome

      I can work effectively with a partner to communicate and cover the court.

      Key learning points

      1. Move: reactions are sped up by performing a split step as the opponent hits the ball.
      2. Move: covering the court effectively requires applying advanced speed, reaction time, agility, balance and coordination.
      3. Think: applying advanced speed, reaction time, agility, balance and coordination are essential for success.
      4. Feel: established pairings have a strong sense of belonging and demonstrate self-motivation to work hard throughout.
      5. Connect: when the ball is hit down the middle, effective communication is essential to decide who is best to hit it.

      Keywords

      • Communication - exchanging information between players, coaches and officials via verbal and non-verbal means

      • Poaching - the net player moves across to hit a shot intended for their partner

      • Decision making - the process of selecting the best course of action from multiple options

      Common misconception

      Pupils choose to play with one player at the net and their partner at the back of the court.

      Splitting front and back leaves a huge gap diagonally through your court that the opposition can exploit.

      Teacher tip

      Group pupils with similar ability to work on the same court and remember to focus on intensity of exercise as well as tennis tactics.

      Equipment

      a tennis racket each, a bucket of balls per court (ideally low compression), tennis posts and nets, mini whiteboards and pens, music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What does sweating help with?

      Correct answer: thermoregulation
      heat gain
      odour control

      Q2.
      What does using a wrist snap apply to the ball?

      sidespin
      Correct answer: downwards force
      upwards force

      Q3.
      What movement should be performed at the net just prior to making a shot?

      a sidestep
      a pivot
      Correct answer: a split step

      Q4.
      How can you maintain a high heart rate whilst waiting for your turn?

      Correct answer: sideline activities
      taking your pulse
      deep breaths

      4 Questions

      Q1.
      In what direction is there a gap if one player is at the net and their partner is at the baseline?

      straight
      Correct answer: diagonal
      sideways

      Q2.
      What movement speeds up your reaction time?

      a jump stop
      a side step
      Correct answer: a split step

      Q3.
      Which of the following is least required to support court coverage?

      Correct answer: strength
      reaction time
      agility

      Q4.
      What is the main advantage of working with the same partner for multiple games?

      misunderstand each other
      Correct answer: sense of belonging
      play to weaknesses

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Working in pairs to workout and win, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...