New
New
Lesson 4 of 12
  • Year 10

A cardiovascular base

I can develop my cardiovascular system through endurance activities and continuous training.

Lesson 4 of 12
New
New
  • Year 10

A cardiovascular base

I can develop my cardiovascular system through endurance activities and continuous training.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: during continuous training, pace is steady with a relaxed and rhythmical arm swing in time with legs.
  2. Think: continuous training improves cardiovascular endurance and muscular endurance.
  3. Feel: training can result in being comfortable working at an elevated breathing/heart rate, with mild leg discomfort.
  4. Connect: congratulating others on their performance, regardless of how fast they were, builds mutual respect.

Keywords

  • Cardiovascular system - made up of the heart, blood vessels and the blood, transporting oxygen to the body and removes carbon dioxide

  • Endurance - the ability to sustain exercise for an extended period of time without fatigue

  • Continuous training - training at a low/moderate steady rate without a break for a longer period of time (at least 20 minutes)

Common misconception

Some pupils approach many fitness tasks as a race/competition and often give up as opposed to slowing down and maintaining movement until the end.

Reassure that a finishing position is irrelevant and instead focus on personal performance and improvement to their own fitness.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: A cardiovascular base, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

For learning cycle one 'fitness scavenger hunt', where possible, chose locations around the school that are spread over distance to emphasise continuous training and the need to keep moving.
Teacher tip

Equipment

Printed additional materials plus pre-prepared own venues & linked exercises, blu tack / tape, cones, benches

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What must we do to burn off the excess calories?

sleep
eat less
Correct answer: exercise

Q2.
How does a balanced diet help us other than to exercise?

Correct answer: growth and development
be rich
stop injuries

Q3.
Burning off excess calories can give us a sense of?

Correct answer: achievement
relief
exhaustion

Q4.
What can be fostered by investing in each other's nutritional habits?

Correct answer: empathy
competition
jealousy

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How would you describe the arm and leg action when running during continuous training?

Correct answer: relaxed and rhythmical
long and fast
slow and symmetrical

Q2.
What components of fitness does continuous training improve?

Correct Answer: cardiovascular endurance, muscular endurance, stamina

Q3.
How can we make continuous training feel through regular training?

Correct answer: more comfortable
harder
more challenging

Q4.
What is developed by congratulating each other on effort and personalised performance?

fatigue
Correct answer: mutual respect
competition

Additional material

Download additional material