New
New
Lesson 12 of 12
  • Year 10

Future goals and healthy habits

I can formulate suitable long-term and short-term goals to allow healthy habits to blossom.

Lesson 12 of 12
New
New
  • Year 10

Future goals and healthy habits

I can formulate suitable long-term and short-term goals to allow healthy habits to blossom.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: demonstrating healthy training habits by recording workouts supports consistency and helps you to track progress.
  2. Move: independently leading your own physical training requires safe participation, away from PE lessons.
  3. Think: setting long-term and short-term training, nutrition and sleep goals build habits that positively impact life.
  4. Feel: Setting long-term and short-term targets boosts motivation by providing clear milestones to work towards.
  5. Connect: recognising and articulating strengths and flaws in habits of classmates needs to be done with sensitivity.

Keywords

  • Healthy habits - behaviours and routines that promote overall well-being and good health

  • Long-term goal - a target you aim to achieve over an extended period of time (e.g. months or years)

  • Short-term goal - a target you aim to achieve quickly (e.g. weeks or a few months) - often a stepping stone for a longer-term goal

Common misconception

Progress will always be made at the same rate.

Sometimes different factors affect level of progress (sleep, hormones, nutrition) but also training results can plateau and changes to training are needed to continue to push the body to adapt.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Future goals and healthy habits, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Take photos of the graffiti wall and goal tree to later celebrate pupils' success and recap their goals.
Teacher tip

Equipment

printed worksheets, pencils, chalk, post-it notes, large class and mini white boards and pens, skipping ropes, floor mats

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What kind of effort is required for accurate fitness testing?

a bit
some
Correct answer: maximum

Q2.
What must leaders be to ensure they can constantly improve?

Correct answer: reflective
selfish
educated

Q3.
How does it feel when we see our fitness start to improve?

Correct answer: rewarding
alright
expected

Q4.
How much progress could we expect to see in 10 weeks of training?

Correct answer: some
loads
none

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What healthy training habit would help support consistent effort and track progress?

peer review
good planning
Correct answer: recording workouts

Q2.
Within what time period is a short-term goal achievable?

Correct Answer: weeks, a few months

Q3.
Within what time period is a long-term goal achievable?

Correct Answer: months, years

Q4.
How must we articulate strengths or flaws in training habits with our classmates?

Correct answer: with sensitivity
with passion
with negatives hidden

Additional material

Download additional material