New
New
Lesson 8 of 12
  • Year 10

Injury and injury prevention

I can plan a risk assessment to prevent hazards causing injuries within the training programme.

Lesson 8 of 12
New
New
  • Year 10

Injury and injury prevention

I can plan a risk assessment to prevent hazards causing injuries within the training programme.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: before starting exercise, checks should be completed for anything that could present as a risk.
  2. Think: risk management practices keep everyone safe, such as designated areas, rules and limits.
  3. Feel: creating a risk assessment allows a feeling of safety, comfort and trust in the planned training.
  4. Connect: prioritising everyone's safety creates a mutually supportive environment where everyone feels secure.

Keywords

  • Risk - the possibility of an injury occurring

  • Hazard - something that could present as a risk and may cause an injury (e.g. a slippery floor)

  • Prevention - stopping or reducing the likelihood of something dangerous happening

Common misconception

Every risk can be planned for.

There may be some risks that cannot be planned for, so we must be able to dynamically risk assess on an ongoing basis (e.g. the piece of equipment you were planning to use breaks and becomes unfit for purpose).


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Injury and injury prevention, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Consider setting up hazards that are realistic in your teaching spaces and representative of those that your students may come into contact with.
Teacher tip

Equipment

1 between 2 whiteboards and pens, cones, 18x stopwatches, items to pose as risks such as water bottle, hot drinks cup, broken or unecessary additional school equipment, school blazer etc

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What can we use to help us push through with challenging exercises?

Correct answer: deep breathing
punishment
self-care

Q2.
What can increase muscle tension and heart rate, and negatively impact performance as a result?

exercise
sleep
Correct answer: stress

Q3.
What can mindfulness practices help us be?

perfect
Correct answer: more present
emotionless

Q4.
What can we use to help motivate our peers if they are struggling?

Correct answer: positive self-talk
feedback on weaknesses
criticism

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What should we complete before beginning a training session?

Correct Answer: a risk assessment

Q2.
What should we be completing on an ongoing basis to manage the risks that cannot be planned for?

Correct Answer: Dynamic risk assessment, Ongoing risk assessment

Q3.
How can prioritising everyone’s safety make people feel?

Correct answer: secure
overwhelmed
complacent

Q4.
What is the key word that means we are stopping or reducing the likelihood of something dangerous happening?

risk
hazard
Correct answer: prevention

Additional material

Download additional material