New
New
Lesson 3 of 12
  • Year 10

Nutritional awareness

I can recognise how correct nutrition can aid training.

Lesson 3 of 12
New
New
  • Year 10

Nutritional awareness

I can recognise how correct nutrition can aid training.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: fitness training with correct form will burn off calories from specific food items.
  2. Think: awareness of how a balanced diet supports growth, development and training.
  3. Feel: burning off unused, empty calories from sugar can give a sense of achievement.
  4. Connect: discussing nutritional habits fosters empathy and support, showing investment in each other's well being.

Keywords

  • Nutrition - The process of providing or obtaining the food needed for health and growth

  • Macronutrients - the nutrients needed in large amounts by the body, including carbohydrates, proteins and fats

  • Micronutrients - the vitamins and minerals needed by the body in small amounts

Common misconception

Everyone needs exactly the same nutritional plan.

Different people have different nutritional needs, at different times in life, especially when training for different activities.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Nutritional awareness, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Print enough of the correct diet plates per pair and a few of the incorrect. Laminate your diet plate sections and use white board pens to write on food examples so you can use them again. Do be sensitive to/aware of specific pupil's dietary needs or any triggers to diet/nutrition they may have.
Teacher tip

Equipment

Additional materials and worksheets printed. pencils, stopwatches, exercise mats, skipping ropes, benches

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Why is it important to work at our ‘maximum level’ in fitness tests?

to beat others
to earn recovery
Correct answer: ensure accurate assessment

Q2.
Why is it useful to compare fitness test results to national data?

boost our ego
compare against peers
Correct answer: provides context

Q3.
Why should we not feel disappointed if we fall below national average in a fitness test?

Correct answer: strengths vary individually
results don’t matter
we ignore weaknesses

Q4.
What are we doing by celebrating our peers' achievements?

Correct answer: supporting their development
promoting unhealthy competition
following teachers instructions

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Does everyone need the exact same nutritional plan?

Correct Answer: No

Q2.
Why is a balanced diet important?

Correct answer: supports overall health
to stay slim
to gain muscle

Q3.
What do we burn off when we exercise?

Correct Answer: Calories, Energy

Q4.
How might we feel when we participate in exercise that helps balance our calories?

Correct answer: proud
disappointed
discouraged

Additional material

Download additional material