New
New
Lesson 11 of 12
  • Year 10

Review your progress

I can use self-assessment to review the progress of my training programme.

Lesson 11 of 12
New
New
  • Year 10

Review your progress

I can use self-assessment to review the progress of my training programme.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: participating in fitness tests with maximum effort allows for effective monitoring of fitness improvements.
  2. Think: good leaders are reflective so they can constantly evolve to work on their areas for improvement.
  3. Feel: seeing improvements to fitness boosts confidence and feels rewarding.
  4. Connect: being reflective demonstrates openness, fostering trust and authenticity with others.

Keywords

  • Review - to look over and check something

  • Self-assessment - the process of evaluating your own skills, performance and progress to understand your strengths and areas for improvement

  • Progress - how much you are improving over time

Common misconception

Expecting progress to show huge improvements.

different factors could affect the level of progress including frequency, effort, sleep and nutrition. Further training could show more improvement.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Review your progress, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Set the resources up for the fitness tests in advance where possible and use whiteboards to sign post what each set up is for.
Teacher tip

Equipment

Test results and chalk drawing images from lesson 2, chalk, cones, tennis balls, meter ruler, stopwatches, tape measure or wheel, sit and reach box

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is sleep vital for?

rapid growth
Correct answer: restoring energy
perfecting multitasking

Q2.
How does our body feel when it is more rested?

Correct answer: energised
irritable
sluggish

Q3.
How can we motivate others to improve their sleep?

Correct answer: share ideas
use scare tactics
blame lifestyle

Q4.
How can restoring our energy levels impact our approach to our training?

slows progress
leads to laziness
Correct answer: enables maximum effort

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What kind of progress could we expect from 10 weeks of physical training?

Correct answer: some
none
huge improvements

Q2.
What must our effort level be when completing fitness tests for accurate results?

steady
low
Correct answer: maximum

Q3.
What must we do to enable us to constantly evolve our fitness and develop our areas for improvement?

train harder
Correct answer: reflect
avoid mistakes

Q4.
How does it feel when we see improvements to our fitness?

Correct answer: rewarding
discouraging
frustrating