New
New
Lesson 2 of 12
  • Year 10

Your current fitness and goals

I can assess my current fitness and use SMART targets to design suitable goals for my training.

Lesson 2 of 12
New
New
  • Year 10

Your current fitness and goals

I can assess my current fitness and use SMART targets to design suitable goals for my training.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: fitness testing with maximum effort allows for strengths and areas for improvement to be identified.
  2. Move: when drawing on a larger scale, we can develop our arm strength and precision.
  3. Think: comparing fitness test results to national averages helps identify where to focus training.
  4. Feel: acknowledging areas of fitness that are a strength boosts confidence and feels good.
  5. Connect: celebrating your peers' achievements enables you to support their development.

Keywords

  • Testing - the process of measuring physical abilities such as strength to assess overall fitness levels

  • Smart targets - a goal should be: specific, measurable, achievable, recorded and timed

  • Assessment - evaluating your current level of fitness

Common misconception

Feeling disappointed if some fitness test results fall below national average.

We all have different strengths and weaknesses and this is why we train to improve our areas of weakness.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Your current fitness and goals, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Try to work in a space that has an available wall for the vertical jump test and is long enough for the 30m sprint test. Consider growth spurts in discussions around national level standrds.
Teacher tip

Equipment

Chalk, cones, meter ruler, stopwatches, athletics tape measure or wheel measure, tennis balls, sit and reach box.

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
If we are working at full capacity, what must we not compromise to prevent injury?

outcomes
Correct answer: technique
effort

Q2.
Why is it good to share ideas with others when planning our training?

Correct answer: develops friendships
corroborate ideas
steal better options

Q3.
How could you progressively overload a 6 minute run?

Correct answer: gradually increase pace
double it
switch to skipping

Q4.
What does progressive overload provide to ensure we develop?

Correct answer: challenge
rest
SMART goals

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Why must we apply maximum effort in fitness testing?

Correct answer: for accurate results
to be excellent
to reduce injury

Q2.
Why is it important to celebrate others' achievements?

for personal gains
it is expected
Correct answer: support their development

Q3.
We all have different strengths and weaknesses. How should we feel if we fall below national average in a test?

disappointed
below our peers
Correct answer: motivated to improve

Q4.
Why is it important to recognise areas of our fitness that are a strength?

Correct answer: boosts confidence
conceals weaknesses
allows peer comparison