Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can link yoga poses together in a flowing sequence coordinated with the breath.

      Key learning points

      1. Move: flow sequences are achieved through linking the breath with the movement.
      2. Move: balancing in more complex poses requires a combination of strength, focus and breath control.
      3. Think: linking poses boosts session intensity, enhancing cardiovascular endurance, flexibility, strength and balance.
      4. Feel: flowing through yoga poses increases body temperature, which can feel challenging but enhances flexibility.
      5. Connect: creating a seamless group sequence of poses with others achieves a harmonious and focused dynamic.

      Keywords

      • (Vinyasa) flow - the style of yoga where poses are linked together in a flowing sequence, coordinated with the breath

      • Strength - the ability for the muscles to overcome a resistance

      • Flexibility - the range of movement at a joint

      Common misconception

      Pupils think that yoga is always slow and steady, and is only for relaxation.

      Yoga can be both calming and energising, depending on the style and intention of the practice.

      Teacher tip

      It is important to know the capabilities of your pupils as you may wish to take out some of the complex poses such as headstands, however also use any of the resources you have available such as a wall to practice against.

      Equipment

      1 yoga mat per pupil, additional material yoga pose cards, optional: blankets, bolsters and blocks per student and a speaker.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When doing ‘a hundred’ movement, how many arm pumps should you do on the inhale?

      3
      Correct answer: 5
      8

      Q2.
      Why is improving core strength important?

      Correct answer: improve posture
      improve ankle flexibility
      improve arm strength

      Q3.
      What shape should your body be in when performing a plank?

      Correct answer: straight line
      U shape
      V shape

      Q4.
      Where can Pilates be done?

      gym only
      home only
      Correct answer: home and gym

      4 Questions

      Q1.
      What is the name of the style of yoga where poses are linked together in a flowing sequence, coordinated with the breath?

      Hatha yoga
      Correct answer: Vinyasa yoga
      Yin yoga

      Q2.
      How should you breathe when expanding your movement or lifting your body?

      Correct Answer: inhale, breath in

      Q3.
      What does a flowing sequence help to increase?

      muscle tightness
      stiffness
      Correct answer: body temperature

      Q4.
      What should you do if you are unable to do one of the poses in yoga?

      Correct answer: take easier option
      give up
      sit at side

      To help you plan your 11 physical education lesson on: Vinyasa flow, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...