Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can kick the ball from a kick off and in open play to make progress past the gain line.

      Key learning points

      1. Move: kicking the ball with the laces of the foot for greater accuracy and control over the direction of the kick.
      2. Move: follow through with an upward motion of the kicking leg to kick the ball higher.
      3. Think: pupils know that they need to be behind the kicker to be considered onside and able to chase down a kick.
      4. Feel: confidence to apply new skills in a competitive environment requires repeated practice.
      5. Connect: providing feedback to a teammate can help them identify their strengths and areas for development.

      Keywords

      • Grubber kick - a low, bouncing kick that travels along the ground

      • Kick off - the kick used to start the game or restart after a try, can be a punt or drop kick

      • Gain line - an imaginary line drawn across the pitch at the point where the ball carrier was tagged or play last restarted

      Common misconception

      Pupils think that it is always best to pass when in a difficult situation.

      Retaining possession through accurate kicks can at times make more yards than passing and being tagged.

      Teacher tip

      When practising kicking, ensure that all pitches are set up the same way so pupils are kicking in the same direction. It will be useful to do this lesson in an area with lots of space incase any kicks are less accurate or very powerful.

      Equipment

      1 rugby ball per 2 pupils, 30+ cones and 6 sets of 8 bibs

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How many players in a team are involved in a scrum in T1 rugby?

      Correct answer: 3
      6
      9

      Q2.
      When would a scrum take place?

      ball goes out
      restart after try
      Correct answer: knock-on occurred

      Q3.
      How many players in a team stand in the line out to receive the ball?

      Correct answer: 3
      6
      9

      Q4.
      Which answer best describes scrums and lineouts in T1 rugby?

      full contact
      Correct answer: uncontested
      aggressive

      4 Questions

      Q1.
      When do you take a kick off?

      Correct answer: at the start
      at the end
      for a penalty

      Q2.
      Which type of kick is a low, bouncing kick that travels along the ground?

      punt kick
      Correct answer: grubber kick
      penalty kick

      Q3.
      Where is it useful to kick to?

      towards the defender
      into touch
      Correct answer: into space

      Q4.
      When would you use a grubber kick in a game?

      Correct answer: get past defenders
      to score conversions
      to kick off

      To help you plan your 11 physical education lesson on: Kicks to restart and grubber kicks, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...