New
New
Lesson 4 of 6
  • Year 10

Serving and spiking

I can attempt an overarm serve and spike the ball in a game situation.

Lesson 4 of 6
New
New
  • Year 10

Serving and spiking

I can attempt an overarm serve and spike the ball in a game situation.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: transferring your bodyweight forward will add power to a serve.
  2. Move: you should strike the ball with the heel of your hand for a serve and spike.
  3. Think: the correct placement of a serve and spike will put the team into an attacking position.
  4. Feel: harder challenges or skills are more rewarding to learn.
  5. Connect: working together to give constructive feedback helps others to improve.

Keywords

  • Float - a serve which does not spin or rotate

  • Kill - an attack that results in an immediate point

  • Campfire - a ball that hits the floor in an area surrounded by two or more players with no attempt to play a shot

Common misconception

Pupils think serving speed is the most important factor to an effective serve.

The reality of a successful serve is placement and consistency.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Serving and spiking, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The lesson finishes with a full 6v6 game, however please stick with 3v3 or 4v4 if required.
Teacher tip

Equipment

volleyball court and net, volleyballs / soft volleyballs, gym mats

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which is the correct term for a pass or set to a teammate?

Correct answer: assist
action
attempt

Q2.
Which of the following is not correct for a dig?

platform
Correct answer: fist
locked elbows

Q3.
Which of the following is illegal?

3 touches
Correct answer: carry
block

Q4.
Which is key for an effective pass to a teammate?

direct
powerful
Correct answer: height

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How many steps are used to approach the net for a spike?

1
2
Correct answer: 3

Q2.
In which direction is the ball tossed in an overarm serve?

forewards
Correct answer: upwards
downwards

Q3.
What does a float serve not do?

Correct Answer: spin or rotate, spin, rotate

Q4.
What type of pose represents the striking arm of a spike and an overarm serve?

Correct Answer: warrior

Additional material

Download additional material