New
New
Lesson 5 of 6
  • Year 10

Team defence

I can work as a team to cover the court.

Lesson 5 of 6
New
New
  • Year 10

Team defence

I can work as a team to cover the court.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: jumping to block at the net requires great timing.
  2. Think: staying alert and ready to move if the ball is coming towards you requires quick reactions.
  3. Feel: achieving as a team heightens the experience.
  4. Connect: good communication ensures the ball isn't left.

Keywords

  • Block - a defensive play at net to deflect a spiked ball back into the hitter's court

  • Setter - the player who "sets" the ball using an overhead pass to a teammate

  • Libero - the defensive specialist in the team whose main responsibility is to receive serves and spikes

Common misconception

Pupils think a position in volleyball is determined by their physical location on the court.

Rotations do occur based on court location but players are also assigned positions, with an assigned role, which they can move into directly after the serve.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Team defence, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Allow planning time for the round robin tournament and when pupils are assigning positions.
Teacher tip

Equipment

badminton court, longer net (volleyball height), 1 volleyball each, court positions

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which is correct for the start of the serve?

step backwards
Correct answer: step forwards
step sideways

Q2.
Which of the following is correct for opponents not attempting to play a shot?

Correct answer: campfire
kill
assist

Q3.
Which is correct for the take off in a spike shot?

1 foot
Correct answer: 2 feet
one step

Q4.
What can we provide to offer advice to others?

ideas
reassurance
Correct answer: feedback

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which volleyball position starts in the front row?

libero
Correct answer: middle blocker
setter

Q2.
What is the movement of the elbows when executing a block?

flexion
Correct answer: extension
rotation

Q3.
What should a player avoid contacting during a block?

Correct Answer: net

Q4.
What should a player shout when they intend to pass the volleyball?

Correct Answer: "mine"

Additional material

Download additional material