Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create art from natural materials that have been collected from my surroundings.

      Key learning points

      1. Move: engaging your core muscles increases stability and balance when lifting heavier objects.
      2. Think: running style can be adjusted following the assessment of increased risk when carrying objects.
      3. Feel: using contrasting natural materials to produce artwork creates a sense of delight.
      4. Connect: using natural materials to create art is environmentally sustainable and is possible in a range of settings.

      Keywords

      • Texture - the feel or appearance of surfaces, such as rough bark or smooth stones

      • Contrast - using differences in colour, shape or texture to highlight parts of the artwork

      • Composition - the overall arrangement of natural elements in the artwork

      Common misconception

      Individual objects can't be used to make art.

      If we collect a range of materials in contrasting colours and various textures, we can combine them to produce a nice composition.

      Teacher tip

      Find examples (online) of art work made from natural materials to inspire the pupils. Perhaps also have some materials avilable for them to use in additon to what they can find in case you work during uncertain weather.

      Equipment

      5 different colour cones plus a hoop for every pair, central white board & pen, natural objects from the surrounding environment, art work images to inspire

      Content guidance

      Risk assessment required - outdoor learning

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      To maintain our balance as we move through different terrains, which muscles should we engage?

      Correct answer: quadriceps
      biceps
      triceps

      Q2.
      What sections of a trail run may require us to slow our pacing?

      flat
      Correct answer: steep or technical
      roads

      Q3.
      In what way can a running buddy help you with trail running?

      shout at you
      Correct answer: motivate you
      ignore you

      Q4.
      Why is it important to look up and scan our environment as we run?

      for good technique
      check the weather
      Correct answer: appreciate the environment

      4 Questions

      Q1.
      Which of these is an example of a natural material?

      glass
      Correct answer: wood
      paper

      Q2.
      When we move with control, how should we position our bodies?

      Correct answer: upright and balanced
      low and floppy
      balanced and uptight

      Q3.
      How should we handle natural materials?

      quickly
      powerfully
      Correct answer: carefully

      Q4.
      Why should we assess each situation and adjust how we move?

      Correct answer: to keep safe
      to be first
      to be nosey

      To help you plan your 10 physical education lesson on: A treasure hunt, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...