Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use numeracy and literacy skills to decipher clues when geocaching on my school site.

      Key learning points

      1. Move: forward and backward arm action, not across the body, helps to maintain momentum and balance.
      2. Think: using logical and creative thinking enables the correct solution to be found.
      3. Feel: reduce errors by increasing attention to detail and persistence when locating information.
      4. Connect: offering reassurance when a solution is not found will help maintain others' morale.

      Keywords

      • Endurance - the ability to keep going at a steady pace over a long period without getting too tired

      • Logical thinking - the ability to solve problems using clear step by step reasoning

      • Observation - carefully noticing details in your surroundings to gather information

      Common misconception

      Who finds it first, wins.

      Accuracy and teamwork so we find the correct outcomes is more important than being first.

      Teacher tip

      Take time to prepare the course in advance - try setting up your clues using AI.

      Equipment

      5 coloured cones, 1 balloon, 1 screen per 4 pupils, plastic geocaching containers, schools geocache or orienteering map, whiteboard and pen per pair.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      To save energy and maintain speed, what should our running style be like?

      Correct answer: upright posture
      big strides
      fast cadence

      Q2.
      How can we ensure everyone feels a sense of belonging within our team?

      give instructions
      assign a leader
      Correct answer: assign everyone roles

      Q3.
      How can we strategise as a team to ensure we complete an orienteering course as quickly as possible?

      Correct answer: spread the effort
      run it together
      send the fastest

      Q4.
      How can we demonstrate respect and responsibility around the school site?

      move confidently
      Correct answer: work quietly
      work with friends

      4 Questions

      Q1.
      How should our arms move when running to help maintain momentum and balance?

      Correct Answer: forward and backward

      Q2.
      What is more important than being the first team to find a clue?

      Correct answer: correct outcome
      speed overall
      confidence

      Q3.
      How can we reduce errors when locating information and problem solving?

      Correct answer: attention to detail
      work faster
      guess confidently

      Q4.
      How can we maintain high team morale levels and support other people when mistakes are made or solutions not found?

      Correct answer: offer reassurance
      highlight errors
      take the lead

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Code breaking, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...