Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can throw a dart with control and adjust my technique based on feedback to improve accuracy.

      Key learning points

      1. Move: adopting a balanced stance with the same throwing arm and leg forward will improve the accuracy of shots.
      2. Think: ensuring others are clear of your target reduces the risk of harm.
      3. Feel: focusing on progress, not the outcome, will help us manage frustration and remain calm.
      4. Connect: taking turns fairly will allow us to work respectfully as part of a team.

      Keywords

      • Stance - the stable body position you need to take before throwing a dart

      • Accuracy - hitting as close as possible to your intended target

      • Feedback - information about our performance that helps us understand what we did well and what we can improve

      Common misconception

      You need a strong throw to be good at darts.

      Darts is more about control and accuracy than power. A smooth, balanced stance and consistent release are more important.

      Teacher tip

      If you do not have darts this lesson can be adapted to another target game such as bowls/boccia or altered so that beanbags or balls are thrown to a scoring area. Creating their own target areas can add a balance between personal challenge and team unison.

      Equipment

      dart boards & darts (electronic are safest), chalk and other materials to make target areas

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What must we engage when lifting to protect our back?

      hamstrings
      Correct answer: core
      biceps

      Q2.
      How can we plan for the correct level of challenge?

      always plan up
      wait and react
      Correct answer: think ahead

      Q3.
      When at low levels, how should you move your legs and arms to stay balanced?

      Correct answer: opposite
      same side
      quickly

      Q4.
      By supporting and reassuring others what can we build?

      Correct answer: confidence
      competence
      confusion

      4 Questions

      Q1.
      How do you place your throwing arm and lead leg to ensure you throw with control and accuracy?

      opposite side
      Correct answer: same side
      any way

      Q2.
      To become more consistent and confident in darts, what should we act upon?

      scores
      criticism
      Correct answer: feedback

      Q3.
      Good darts players must have a lot of power.

      Correct Answer: no

      Q4.
      To perform at your best, what type of stance should you maintain?

      high
      Correct answer: strong
      backward

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Darts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...