Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can build trust in relationships so that others have confidence in me during team challenges.

      Key learning points

      1. Move: ensuring careful and controlled movements leads to success and prevents accidents.
      2. Think: following specific instructions about what to do enables the activity to remain safe and free from hazards.
      3. Feel: managing the stress of having no vision is reduced by having trust in your teammates.
      4. Connect: respect and clear communication are essential to building trust.

      Keywords

      • Communication - how we share information, ideas or feelings through speaking, listening and body language

      • Resilience - the ability to keep working towards a solution despite difficulties or setbacks

      • Safe practice - following rules and using correct technique to prevent injury and keep everyone safe

      Common misconception

      It is unsafe to be blindfolded.

      While there is an increased risk in getting injured, listening carefully to friends, trusting their guidance and being sensible will all help to reduce the risk level.

      Teacher tip

      Collect used plastic water bottles in the run up to this lesson if possible. Ideally use balls for the visually impaired in this lesson. If using the bottles with lids off, make sure the surface is not slippery and is outside (grass/astroturf).

      Equipment

      blindfolds for every pupil, bibs, 1 ball between 2

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What should we do if we start to think a task is impossible?

      give up
      Correct answer: start again
      move on

      Q2.
      When should we evaluate the progress we are making as a team?

      Correct answer: at all times
      at the end
      never

      Q3.
      How can we boost the morale of our teammates?

      give feedback
      Correct answer: encourage them
      highlight their mistakes

      Q4.
      When throwing, which body part/s will help us apply the greatest power?

      stomach
      arms
      Correct answer: arms & legs

      4 Questions

      Q1.
      To be successful and prevent accidents, if our vision is compromised, how would you describe the required movements?

      bold and decisive
      Correct answer: careful and controlled
      reserved and minimal

      Q2.
      What is important about our instructions when participating in blindfolded activities to ensure we are safe and avoid hazards?

      Correct Answer: Specific, Clear

      Q3.
      What must we have with our teammates and partners to manage the stress of having our vision removed?

      Correct Answer: Trust

      Q4.
      What is essential in order to build trust?

      Correct answer: respect
      same opinions
      friendship

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Develop trust within an OAA environment, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...