Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan, design and follow a caving route that is challenging yet achievable.

      Key learning points

      1. Move: travelling in a low position requires alternate arm and leg action
      2. Move: engaging our core and bending from our knees when lifting protects our back.
      3. Think: planning our route and thinking ahead helps us select the correct level of challenge.
      4. Feel: successfully navigating a caving route requires courage, determination and self-belief.
      5. Connect: supporting and encouraging others provides reassurance and builds confidence.

      Keywords

      • Spatial awareness - understanding your body’s position in confined space

      • Courage - the ability to do something difficult or face a fear even when it’s uncomfortable

      • Perseverance - continuing even when it’s physically or mentally tough

      Common misconception

      Indoor caving is just about squeezing through tight spaces as quickly as possible.

      Caving isn't just about speed. It involves planning, moving carefully, using spatial awareness and thinking ahead to create and navigate a route that is both enjoyable and challenging.

      Teacher tip

      Ensure you research the correct technique for lifting and carrying heavy items - use the internet to give yourself some ideas. Keep a strong sense of age appropriate balance between enjoyment and challenege in these activites. Risk assess the area, activites and equipment used.

      Equipment

      1 hoop per pupil, 40 tennis balls, vaults / benches / mats / rope to make caves with

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      By using conflict resolution to address and resolve disagreements what can we maintain?

      ambition
      leader autonomy
      Correct answer: team cohesion

      Q2.
      What must we explain to our team to ensure an informed decision can be made?

      Correct answer: rationale
      statistics
      the dream

      Q3.
      To be a successful team, which of these do we need?

      conflicts
      control
      Correct answer: communication

      Q4.
      How far away from our body should we carry a heavy object to protect our back?

      at arms length
      Correct answer: close
      far away

      4 Questions

      Q1.
      What two qualities do you need when things get tough?

      competitiveness and aggression
      Correct answer: courage and perseverance
      laziness and selfishness

      Q2.
      What type of awareness should be considered when planning a route for your indoor cave?

      self-awareness
      social awareness
      Correct answer: spatial awareness

      Q3.
      Other than enjoyment, which of these outcomes should teams consider to be important when planning?

      Correct answer: challenge
      winning
      speed

      Q4.
      What type of route makes the experience a rewarding one?

      complex
      Correct answer: well designed
      an easy one

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Indoor caving, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...