Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan a route to locate and identify a series of clues using mapwork skills.

      Key learning points

      1. Move: moving slowly when searching for locations and moving quickly when returning to base conserves energy.
      2. Think: accurately identifying matching photos through careful observation of the environment requires problem solving.
      3. Feel: working independently around the school site requires responsibility and maturity.
      4. Connect: keeping others safe by being aware of risks as you move around the school site demonstrates responsibility.

      Keywords

      • Route planning - deciding on what order to visit checkpoints

      • Responsibility - taking ownership of your role and being accountable for your actions

      • Independence - the ability to think and act on your own, using your skills and knowledge to find your own solutions

      Common misconception

      Matching a similar and incorrect photo as a result of rushing.

      During photo orienteering, it is important to take your time and look at details carefully.

      Teacher tip

      Source a pole for each pupil for the warm up. It could be a rounders pole, SAQ pole with spike removed, strong stick, broom handle etc. Aim to take 20 speciifc photos from across the school site that are clearly distinguishable. Mark the 20 locations on your school map as circles (control points)

      Equipment

      Pole and map per pupil, triangular traffic cones and dome cones, numbers 1 - 20, 20 numbered photos from across your school site.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How can we earn respect?

      Correct answer: show respect
      talk the most
      take charge

      Q2.
      How can you keep your partner safe if you are responsible for them?

      loud voice
      stay close
      Correct answer: clear instructions

      Q3.
      To keep safe, how should we move when our vision is compromised?

      fast and focused
      bold and quick
      Correct answer: careful and controlled

      Q4.
      How can we demonstrate resilience?

      Correct answer: don’t give up
      ask for help
      take a break

      4 Questions

      Q1.
      How should we move to conserve energy when we are searching for a location and unsure of our destination?

      Correct Answer: slowly

      Q2.
      How do we ensure that we have not rushed and have found the accurate answers?

      Correct Answer: double check, take your time

      Q3.
      How must we act if we want to be trusted to work independently around the school site?

      Correct answer: responsibly
      fast
      efficiently

      Q4.
      To demonstrate responsibility and keep others safe, what should we be aware of?

      Correct answer: risks
      cardinal directions
      personal goals

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Photo orienteering, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...