Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan and follow a sociable walk in the local area and recognise the wellbeing benefits.

      Key learning points

      1. Move: walking tall with your head up, back straight and shoulders relaxed but not slouched, ensures good posture.
      2. Think: identifying hazards and implementing appropriate control measures creates a safe environment in various contexts.
      3. Feel: deep and rhythmical breathing in sync with your steps helps to relieve stress and maintain energy and oxygen.
      4. Connect: collaboration enables us to plan a walking route with others which leads to a sense of shared adventure.

      Keywords

      • Being present - fully focusing on what you’re doing right now, without distractions

      • Active listening - listening carefully, showing interest and responding in a way that shows you understand

      • Sharing scenery - the natural features of a landscape, like hills, trees and views that make a place visually appealing

      Common misconception

      Pupils may think that walking is boring and too easy.

      Walking can be at different speeds, does not have to be boring and is a good opportunity to be present in the moment, which enhances positive mental health.

      Teacher tip

      This lesson would be best delivered off site and out in nature. If this is not possible, aim to come up with a route around your school site as a suggested starting point for your students.

      Equipment

      4 safety mats, copies of your own school map, pens

      Content guidance

      Risk assessment required - outdoor learning

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Why may we need to adjust our running style when carrying items?

      to run faster
      to carry more
      Correct answer: keep everyone safe

      Q2.
      What does maintaining full effort throughout a treasure hunt require?

      Correct answer: self-motivation
      confidence
      good fitness

      Q3.
      Which muscles help to keep us balanced when moving heavy items?

      biceps
      Correct answer: core
      triceps

      Q4.
      Why is sharing our creativity with others good for us?

      to show off
      to steal ideas
      Correct answer: appreciate others perspectives

      4 Questions

      Q1.
      Which is not an intent of active listening?

      listen carefully
      Correct answer: direct others
      show interest

      Q2.
      What is one of many benefits of being fully present?

      to seek distractions
      to be busy
      Correct answer: recharge our minds

      Q3.
      How does deep, rhythmical breathing help us when moving?

      makes us win
      Correct answer: improves oxygen flow
      raises stress levels

      Q4.
      To maintain good posture, how should our shoulders feel?

      Correct answer: relaxed
      powerful
      good

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Plan a walk in the local area, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...