Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can take on specific roles within a team to work towards achieving a common goal.

      Key learning points

      1. Move: running with short, efficient strides conserves energy for the duration of the challenge.
      2. Move: using both lower and upper body when throwing will increase the potential power.
      3. Think: sharing your thoughts and reflections out loud enables all team members to learn and make informed next steps.
      4. Feel: staying calm when mistakes are made prevents blaming others for errors and keeps morale high.
      5. Connect: encouraging and helping all team members increases the chance of success.

      Keywords

      • Decision making - the process of selecting the best course of action from multiple alternatives to solve a problem

      • Collaboration - working together with others to solve a problem

      • Evaluation - assessing the effectiveness of different solutions and deciding which one is the most effective

      Common misconception

      The task is impossible.

      Each stage of the challenge is possible. A reset in order to start again may be a good strategy if you get confused.

      Teacher tip

      If you can source 5 old tyres or see if your DT department can make you 5 rings of increasing size (x4) this will add to the first learning cycle.

      Equipment

      12 foor markers / rounders posts, 4 sets of cones numbered 1 - 5, a gym mat, dodgeballs, bean bags, 4 medicine balls / shotputs, stopwatch

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How would someone with good resilience behave?

      Correct answer: never give up
      avoid challenges
      constantly switch goals

      Q2.
      What must we do with a map to ensure we know which direction to travel?

      Correct answer: orientate it
      turn it
      hold it flat

      Q3.
      What important personal skill develops the more we practice navigating using a map and compass?

      empathy
      perfectionism
      Correct answer: confidence

      Q4.
      What must we do to ensure we can continually improve our performance in orienteering?

      Correct answer: reflect
      keep guessing
      copy others

      4 Questions

      Q1.
      What should our running strides look like to conserve energy and allow us to keep moving over an extended period?

      Correct answer: short and efficient
      short and fast
      long and irregular

      Q2.
      Why should we be willing to share our thoughts and reflections out loud?

      show off
      Correct answer: learn from others
      to prove something

      Q3.
      What must we do when mistakes are made to help keep morale high?

      blame others
      ignore them
      Correct answer: stay calm

      Q4.
      How can we help all team members increase their chances of success?

      Correct Answer: encourage them, support them

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Problem solving and team building, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...