Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can solve a series of increasingly complex and physically challenging problems.

      Key learning points

      1. Move: carrying heavy objects effectively requires keeping them close to your body to avoid strain on the back.
      2. Think: explaining your rationale to the team allows informed decisions to be taken on the chosen strategy.
      3. Feel: determination is required to resolve more complex problems.
      4. Connect: encouraging a teammate to share an idea that resolves a problem builds deeper connections.

      Keywords

      • Communication - clearly sharing ideas, information and strategies among team members

      • Problem analysis - breaking down the problem to understand it better and identify solutions

      • Conflict resolution - addressing and resolving disagreements to maintain team harmony

      Common misconception

      A simple or fast resolution is not always the best resolution.

      Sometimes deeper thinking is required to prevent further problems arising as a result of your actions.

      Teacher tip

      While teams/ individuals work out the best options, try to leave them to do so, as this helps to build their problem solving, communication and conflict resolution skills. Offer advice/guidance when and where necessary.

      Equipment

      8 badminton posts, barrier tape, selection of large, small & medium sports kit, benches, vaults & other obstacles.

      Content guidance

      Risk assessment required - outdoor learning

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When working with others, what will enable us to develop a sense of shared adventure?

      good planning
      assigning a leader
      Correct answer: collaboration

      Q2.
      To keep safe, what must we be mindful of when planning our walking route?

      being winners
      Correct answer: any hazards
      where to eat

      Q3.
      To ensure we are fully present, what must we ignore?

      Correct answer: distractions
      our environment
      team mates

      Q4.
      What does active listening allow us to do when working with others?

      sing songs
      argue well
      Correct answer: agree on ideas

      4 Questions

      Q1.
      Is a simple and fast resolution always the best resolution?

      Correct Answer: no

      Q2.
      What can teams use to address and resolve disagreements?

      conflict analysis
      Correct answer: conflict resolution
      conflict enactment

      Q3.
      What key skill helps to break down a problem to understand it better and identify solutions?

      conflict analysis
      problematic conflict
      Correct answer: problem analysis

      Q4.
      What personal quality is required to resolve more complex problems?

      Correct answer: determination
      impatience
      manipulation

      To help you plan your 10 physical education lesson on: River crossing with a casualty, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...