Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can work in a team to complete a sprint orienteering course.

      Key learning points

      1. Move: keeping our shoulders relaxed and our posture upright will conserve energy when running over longer sections.
      2. Move: driving the knees high whilst staying tall and pumping the arms will increase speed.
      3. Think: planning who will run where and in what order will help gain an advantage.
      4. Feel: clear roles and responsibilities will enable everyone to feel a sense of belonging.
      5. Connect: being aware of others and keeping volume low around the school site demonstrates respect and responsibility.

      Keywords

      • Emotional intelligence - the ability to understand and manage your own and others’ emotions

      • Strategy - a planned way to achieve a goal

      • Teamwork - working together to reach a shared goal

      Common misconception

      It is too tiring to sprint the whole course.

      Strategise and plan who will take on what role and when to spread more difficult actions/moments among the team.

      Teacher tip

      Teacher to form the groups throughout the lesson to ensure the various strengths across the group are balanced.

      Equipment

      Baton, school map between 3, 2 printed worksheets, bibs, cones, hoop, frisbee, rugby ball, tennis ball, basketball

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What must we do as we move around the site to demonstrate respect for others?

      run fast
      Correct answer: move around quietly
      work in groups

      Q2.
      What must we do to ensure we visit all checkpoints in good time?

      Correct answer: route plan
      run faster
      take control

      Q3.
      What must we do to prevent mistakes happening when we rush to try to solve problems?

      work fast
      ignore details
      Correct answer: take your time

      Q4.
      How should we move when we are returning to base to check our answers?

      Correct answer: quickly
      slowly
      careful and controlled

      4 Questions

      Q1.
      Why is it important to keep our shoulders relaxed and our posture upright when endurance running?

      Correct Answer: to conserve energy, to save energy

      Q2.
      How could we gain a tactical advantage in orienteering?

      Correct answer: planning your order
      running randomly
      following others

      Q3.
      What do we need to assign everyone to ensure they feel a sense of belonging?

      Correct Answer: roles and responsibilities

      Q4.
      What can we do if we have good emotional intelligence?

      Correct answer: empathise
      judge quickly
      react impulsively

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Sprint relay orienteering, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...