Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can demonstrate basic first aid skills in a range of scenarios.

      Key learning points

      1. Move: the faster we pump our arms and drive our legs to collect clues, the more time we have to work out what they mean.
      2. Move: kneeling by a casualty, arms kept straight, allows you to utilise your body weight when completing compressions.
      3. Think: understanding RICE & DRABC enables correct selection of the appropriate first aid response to keep someone safe.
      4. Feel: remaining calm and using the acronyms as a guide can help manage potentially stressful situations.
      5. Connect: working with others to practice supporting someone in need demonstrates empathy, teamwork and respect.

      Keywords

      • CPR - a life-saving emergency procedure called cardiopulmonary resuscitation

      • DRABC - an acronym danger, response, airway, breathing, circulation

      • RICE - an acronym for rest, ice, compression, elevation

      Common misconception

      I am not a qualified first aider so I can't help someone in need.

      Basic knowledge can allow you to help with minor injuries. Knowing what to do in certain circumstances means that you can support and hopefully make a difference for any more major situations.

      Teacher tip

      Print the worksheet as 1 A3 sheet between 2 to give enough space to record their responses. Use additonal materials and fold over the hint at the bottom of the page to add challenge - until they choose to use it.

      Equipment

      4 large hoops, CPR dummies, rolled up yoga mats, additional materials and spare paper/pens.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      In target games what must we ensure to reduce the risk of harm?

      close proximity
      Correct answer: clear target
      a strong throw

      Q2.
      What should we focus on to manage our frustrations if practices are hard?

      Correct answer: our progress
      the audience
      the opposition

      Q3.
      How can you show respect to other players?

      Correct answer: take turns fairly
      ignore them
      take their turn

      Q4.
      What is the information called that summarises our performance strengths and improvement areas?

      criticism
      Correct answer: feedback
      opinions

      4 Questions

      Q1.
      Which is the correct checklist to use to guide us when emotions are high and time matters?

      DARBC
      Correct answer: DRABC
      DRBCA

      Q2.
      Which acronym do we use when managing a minor injury such as a sprain?

      CPR
      DRABC
      Correct answer: RICE

      Q3.
      What does moving with purpose and using what we have learned can help us to do?

      stay balanced
      Correct answer: save lives
      be dominant

      Q4.
      How should your arms be when completing compressions?

      Correct Answer: straight

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Survival skills and first aid, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...