Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can adapt my style to safely navigate a range of terrains during a run or walk.

      Key learning points

      1. Move: engage your core and leg muscles for better stability and control on uneven surfaces.
      2. Move: keep a slight forward lean to maintain balance and control, especially on downhill sections.
      3. Think: access to a range of environments, open space and nature supports positive mental health.
      4. Feel: setting individual targets on distance or speed allows all participants to appreciate the environment around them.
      5. Connect: a running buddy can increase enjoyment and provide support in case of an accident.

      Keywords

      • Pacing - adjust your pace according to the trail's difficulty, slowing down on inclines and technical sections

      • Terrain awareness - stay alert to obstacles like rocks, roots and uneven ground to avoid tripping or injury

      • Scanning - combining the monitoring of the terrain in front of you with taking in the wider environment for aesthetic appreciation

      Common misconception

      Pupils think that fast running throughout will be the best pace to use in trail running.

      Using smart pacing means the pupils can use variable speeds, across different terrain, to keep safe, save engery and complete the run.

      Teacher tip

      If your school allow off-site visits, complete a risk assessment in advance and take your pupils to an outdoor space where you have access to undulating routes and a variety of terrains such as grass, gravel and footpaths. Ensure correct footwear for these activities.

      Equipment

      1 phone in small groups (if allowed) or a school map & pencil, safety mats, cones, mini hurdles

      Content guidance

      Risk assessment required - outdoor learning

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What does a team need to do to be successful during their code breaking?

      Correct answer: support each other
      copy others
      celebrate winning

      Q2.
      What must we use to solve clues?

      guess work
      more leaders
      Correct answer: logical thinking

      Q3.
      How can errors be reduced when locating information?

      Correct answer: attention to detail
      think fast
      good guessing

      Q4.
      What can we do to help someone who is struggling in our team?

      ignore them
      Correct answer: offer reassurance
      take their role

      4 Questions

      Q1.
      What do we achieve by engaging our core and leg muscles on uneven ground?

      Correct answer: stability and balance
      big muscles
      a workout

      Q2.
      Why do you need to scan the ground ahead of you when trail running?

      to check laces
      Correct answer: to spot hazards
      to see footsteps

      Q3.
      What type of pacing should you adopt on trail running?

      speed pacing
      Correct answer: smart pacing
      no pacing

      Q4.
      How might we feel if we set our own routes and targets for speed or distances?

      lonely
      bored
      Correct answer: motivated

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Trail running, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...