New
New
Lesson 3 of 6
  • Year 10

Aggressive batting for maximum runs

I can play a range of batting shots to score runs quickly.

Lesson 3 of 6
New
New
  • Year 10

Aggressive batting for maximum runs

I can play a range of batting shots to score runs quickly.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: changing foot position to respond to short pitched balls puts the batter in position to playback foot shots.
  2. Move: timing the swing to hit the ball in the middle of the bat gives the best chance of the ball travelling far.
  3. Think: maximising runs comes with a significantly increased risk of getting caught out.
  4. Feel: being brave when facing short balls increases the chance of scoring runs, defending the ball and not being hit.
  5. Connect: tactically aggressive batting at the right times in a game lead to better run rates and cause for celebration.

Keywords

  • Hook (shot) - stroke played to a short-pitched ball around chest height, hitting it towards the leg side, typically between mid-wicket and square leg

  • Pull (shot) - stroke played to a short-pitched ball, where the batter hits it on the leg side with a horizontal bat between mid-wicket and square leg

  • Cut (shot) - stroke played to a short, wide ball where the batter hits it square or behind square on the off side using a horizontal bat

Common misconception

Many young batters fail to move their feet when batting, instead they try to contort their bodies to deal with all sorts of line and length deliveries with little success.

Through practice, pupils can learn how to move their feet in response to different pitches of delivery. With short deliveries moving weight on to the back foot and changing foot position allows for pull, hook and cut shots.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Aggressive batting for maximum runs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Wet tennis balls (weighted) are great for practising short deliveries because pupils can be braver about making mistakes and not getting hurt. If you can afford to put your tennis balls in a bucket of water, it's a more realistic feel than dry ones and a good practice tool for short deliveries.
Teacher tip

Equipment

bats, wickets, tennis balls, cones

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Why do bowlers use a variety of lengths?

avoid getting bored
show off skills
Correct answer: keep batter guessing

Q2.
When do we particularly need practice and perseverance?

Correct answer: learning complex skills
having lunch
celebrating a win

Q3.
Where is a full length ball likely reach?

batter’s chest height
Correct answer: wicket height
batter’s head height

Q4.
When is gripping across the seam required?

bowling pace
bowling underarm
Correct answer: bowling spin

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What must we do with our feet almost every time we hit the ball?

avoid moving them
Correct answer: adjust them
kick the floor

Q2.
What will being brave on short balls allow you to do?

Correct answer: eyes on ball
flinch
look away

Q3.
Where should we connect with the ball on bat to hit big shots?

the edges
the back
Correct answer: the middle

Q4.
What does a batter need to avoid when trying to achieve a high run rate?

Correct answer: risking getting out
‘middling’ the ball
finding gaps