New
New
Lesson 3 of 6
  • Year 11

Game play: using a variety of shots

I can compete against an opponent and apply the correct technique for a variety of shots in order to win the game.

Lesson 3 of 6
New
New
  • Year 11

Game play: using a variety of shots

I can compete against an opponent and apply the correct technique for a variety of shots in order to win the game.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: applying the correct technique for putting and chipping leads to accurate shots.
  2. Think: deciding where to aim a shot in order to avoid the hazards requires careful planning and strategic thinking.
  3. Feel: completing the hole in as few shots as possible, avoiding hazards, requires self-discipline to avoid frustration.
  4. Connect: encouraging and supporting each other boosts morale and fosters a positive team environment.

Keywords

  • Hazard - a specific area on the course designed to challenge players by making shots more difficult

  • Par - the expected number of strokes that a skilled golfer should take to complete a hole

  • Penalty stroke - an extra stroke added to your score as a result of breaking a rule or hitting the ball into certain areas

Common misconception

Pupils think we only get a penalty stroke if we break a rule.

Explain to pupils that a a penalty stroke is an extra stroke added to your score as a result of breaking a rule or hitting the ball into certain areas.


To help you plan your year 11 physical education lesson on: Game play: using a variety of shots, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Based on the space available, ideally tennis balls or plastic golf balls a safe alterative enabling lots of success as pupils move through the mini golf course.
Teacher tip

Equipment

golf balls or tennis balls, cones , tees, 1 putter between 2, 1 wedge between 2, various targets

Content guidance

  • Risk assessment required - equipment
  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What shot is played on the green?

Correct answer: a putt
a tee shot
a chip

Q2.
When putting, what can affect the path of the ball to the hole?

a level green
reading the green
Correct answer: lay of the green

Q3.
How should you swing when putting?

Correct answer: like a pendulum
a Y shape
short follow through

Q4.
Which of these is not located on the green?

the pin
the tee
Correct answer: the tee

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
When is a penalty stroke not awarded?

landing in water
Correct answer: bunker shot
breaking rules

Q2.
Why does golf operate a handicap system?

to be inclusive
to be exclusive
Correct answer: to balance competition

Q3.
What is it called when you score 1 under par?

Correct answer: a birdie
an eagle
a bogey

Q4.
What is it called when you score 1 over par?

a birdie
an eagle
Correct answer: a bogey