New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 11

Grip, stance and swing basics

I can demonstrate the grip, stance and swing basics using the correct technique.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 11

Grip, stance and swing basics

I can demonstrate the grip, stance and swing basics using the correct technique.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: gripping requires the lead hand on the handle, the trail hand overlaps to interlock the pinky of the lead hand.
  2. Move: a fluid and rhythmical backswing, downswing and follow through increases the success of our shots.
  3. Think: keeping the feet and head still, focused on the ball, helps control the shot.
  4. Feel: recognising and understanding your emotions in different situations demonstrates self-discipline.
  5. Connect: clear and constant communication ensures everyone agrees, reduces errors and enhances team cohesion.

Keywords

  • Vardon/overlap grip - involves both hands anchored through the right pinky finger

  • Swing - the motion a player makes to hit the ball

  • Stance - the position of a golfer’s feet, legs and body in relation to the golf ball and target line before starting the swing

Common misconception

To hit the ball in golf, you lift your head up to look at the target.

Explain to pupils that in order to hit the ball successfully you need to keep your head down and focused on the ball.


To help you plan your year 11 physical education lesson on: Grip, stance and swing basics, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Based on the space available, either use golf balls or tennis balls as a safer alterative enabling lots of success.
Teacher tip

Equipment

1 golf club (7 iron) between 2, cones , 1 tee between 2, 5-10 golf/tennis balls between 2

Content guidance

  • Risk assessment required - equipment
  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What type of game is golf?

Correct answer: target
invasion
net/wall

Q2.
Which of these is most important in golf?

gross motor skills
reaction time
Correct answer: accuracy

Q3.
Which of the following will help improve accuracy and control?

one handed grip
a bigger swing
Correct answer: a shortened swing

Q4.
Which of the following is the least likely reason to play a round of golf?

social connection
relax in nature
Correct answer: improved muscular strength

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How should you grip the golf club?

with one hand
Correct answer: interlocking hands
hands spread apart

Q2.
Which of the following does not help with the success of your swing?

fluid and rhythmical
controlled and coordinated
Correct answer: feet together

Q3.
What should you do with your head as you strike the ball?

Correct answer: keep it down
follow the club
look at the target

Q4.
Golf, like any sport, can be frustrating when learning. Which of the following skills is most critical to mastery?

power
Correct answer: self-discipline
speed