New
New
Lesson 5 of 6
  • Year 11

Learning to play Kubb

I can explain the basic rules of Kubb and play a simplified version of the game.

Lesson 5 of 6
New
New
  • Year 11

Learning to play Kubb

I can explain the basic rules of Kubb and play a simplified version of the game.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: throwing the baton underarm with a straight elbow and a pendulum swing maximises accuracy and control.
  2. Think: deciding where to aim and creating simple strategies together in a team requires problem solving.
  3. Feel: changing the way you think about a situation and challenging negative thoughts can alter your emotional response.
  4. Connect: trusting teammates allows for confident play, knowing each member will fulfil their role effectively.

Keywords

  • King - the larger block in the middle of the pitch

  • Base blocks (Kubbs) - wooden blocks placed on each team's baseline at the start of the game

  • Baton - the wooden sticks thrown by players to knock down the opposing team's kubb

Common misconception

Throwing the baton harder increases success.

Kubb is a game of accuracy and control, replicating the same technique will increase accuracy and consistency with practice.


To help you plan your year 11 physical education lesson on: Learning to play Kubb, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Kubb requires 1 King (large block), 10 Kubbs (smaller 2x2 blocks), 6 batons (round blocks for throwing) and 4 corner marker pegs or cones per 4-6 pupils. These can be bought or better still speak to your Design & Technology department about making them for you as a low cost alternative.
Teacher tip

Equipment

1 King, 10 Kubbs, 6 batons, 4 corner marker pegs or a line of cones/floor markers per 4-6 pupils

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What does a handicapping system in golf achieve?

Correct answer: balanced competition
inclusion
equality

Q2.
What word represents playing respectfully and by the customs of a game?

Correct answer: etiquette
gamespersonship
competitive

Q3.
What do endorphins do?

create stress
Correct answer: improve mood
increase heart rate

Q4.
What skill is required most for target games?

power
reaction time
Correct answer: coordination

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is the bigger block placed in the centre of the pitch called?

the Kubb
Correct answer: the King
the baton

Q2.
What happens if you knock the King over before all the Kubbs?

you win
Correct answer: you lose
you throw again

Q3.
How should you throw the baton?

overarm
Correct answer: pendulum swing
sideways on

Q4.
Which of the following is least important for success?

control
accuracy
Correct answer: power

Additional material

Download additional material