Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can cover the court quickly, with precision and lunging movements, to always return to the middle of the court.

      Key learning points

      1. Move: lunging then pushing back to a central position at pace and repeatedly under pressure shows good fitness.
      2. Think: recovering to a central position prevents opposition from having an obvious space to exploit.
      3. Feel: confidence to lunge with precision and get back to the central position quickly between shots comes with practice.
      4. Connect: performance is often improved by providing support and extrinsic motivation to complete a set of routines.

      Keywords

      • Lunge - an extended step to reach the shuttle before pushing back towards the middle of the court

      • Split step - a small explosive jump movement onto both feet which enables you to change direction quickly

      • Central position - return towards the middle of the court between shots to respond to the most likely shot from your opponent

      Common misconception

      Getting out of position after hitting a shot.

      Learning to lunge and recover quickly to the middle of the court requires explosive strength/power but avoids exposing space for your opposition to attack.

      Teacher tip

      Use the same groups from previous lessons and based on performance in games, look to promote one player up a court and one player down a court each week to ascertain a rank ordering of strongest down to weakest court of players in your sports hall. This will help with final assessments.

      Equipment

      1 badminton racket per pupil, at least a shuttlecock between 2 but ideally more and floor markers.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which lines do we use for serving in singles?

      Correct answer: long and thin
      short and fat
      long and fat

      Q2.
      What form of extrinsic motivation helps us the most to focus and practice hard?

      Correct answer: partner support
      teacher criticism
      being successful

      Q3.
      Which of the following is a service fault?

      foot behind line
      shuttle landing on line
      Correct answer: contacting shuttle above the waist

      Q4.
      Where do most players struggle the most to return the shuttle from?

      forehand
      Correct answer: backhand
      low shots

      4 Questions

      Q1.
      When playing racket sports, what sort of footwork should you use to move to the shuttle/ball?

      Correct Answer: a lunge, lunge

      Q2.
      What is the benefit of performing a split step?

      more stability
      Correct answer: coiled spring to respond
      increased reaction time

      Q3.
      Why should you return to the central position with confidence between points?

      Correct Answer: reduce opposition's options, reduce options, cover next shot, reduce opponent's choices

      Q4.
      What component of fitness is required to explosively contract muscles to lunge fast?

      Correct Answer: power, explosive power

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Footwork and court positioning, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...