Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can hit forehand serves, clears, drives, smashes and drop shots with consistency.

      Key learning points

      1. Move: adjusting footwork relative to the shuttle flight enables space to swing and a clean contact.
      2. Move: a well timed 'whip' to swing is achieved with a snap of the wrist to apply power and direction.
      3. Think: to attack the shuttle you need to be behind and underneath it, with a wrist snap to angle the shuttle down.
      4. Feel: confidence is required to adjust early to hit underarm rather than overarm.
      5. Connect: if your partner is struggling, hitting the shuttle up for an overhead forehand clear shot shows kindness.

      Keywords

      • Clear - a shot played from the back of the court up high and deep into your opponent's half

      • Drive - fast attacking shots where the shuttle is kept low over the net

      • Open face - angling the racket strings slightly upwards to play defensive rallying shots

      Common misconception

      Hitting it hard and fast is the highest priority.

      It is more effective to vary the pace, angle and positioning of where you hit the shuttle to create opportunities to win the point.

      Teacher tip

      Remember to watch out for and correct the grip for anyone still holding their index finger up the shaft of the racket.

      Equipment

      1 badminton racket per pupil, at least 1 shuttlecock between 2 and the additional materials to support with technique.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which component of fitness is most important in performing a lunge?

      flexibility
      Correct answer: agility
      strength

      Q2.
      When should you perform a split step?

      when hitting
      after hitting
      Correct answer: when opponent hits

      Q3.
      What position should you be in to ensure you can hit the shuttlecock before it touches the floor?

      net position
      serving position
      Correct answer: ready position

      Q4.
      If your opponent moves towards the net, where would you typically aim your next shot?

      Correct answer: the back
      the net
      the sideline

      4 Questions

      Q1.
      Which part of the court should we aim for to create space early in a rally to win more points?

      Correct Answer: the back, back, rear, the rear

      Q2.
      What is the most important technical point when performing a smash compared to other shots?

      Correct answer: wrist flick
      weight transfer
      sideways on

      Q3.
      When playing defensively and lofting the shuttle what should you do with the racket face?

      close it
      Correct answer: open it
      rotate it

      Q4.
      What is the shape of the shuttlecock trajectory when hitting a drive shot?

      high arc
      low arc
      Correct answer: flat

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Forehand shots, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...