Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can accurately perform long and short serves with variety and deception.

      Key learning points

      1. Move: the serve requires a solid stance with dominant foot forwards and weight transfer to apply power.
      2. Move: releasing the shuttle with good timing, as the racket hand wrist flicks to apply speed, maximises consistency.
      3. Think: analysing serves with a focus on keeping them low over the net prevents interceptions and reduces response time.
      4. Feel: focus and composure before every serve helps improve accuracy.
      5. Connect: providing a target for others to aim their serve at and counting successful attempts will motivate performance.

      Keywords

      • Forehand - a shot made by swinging on the same side of your body as your dominant hand; the right side for right-handed players

      • Backhand - a shot made by swinging the racket across your body; for right-handed players this means swinging on the left side

      • Tramlines - the areas at the side and back of the court that are used for doubles

      Common misconception

      Having index finger up the back of the racket to try to control the racket in a pan handled grip.

      Ensure all fingers are wrapped in a shake hands grip to unlock the ability to hit with more power even if it feels harder initially. Watch out for others making this mistake with their grip and correct them when you see it.

      Teacher tip

      Establishing courts of similar ability in this first lesson enables learners to be challenged at an appropriate level and small groups to be responsible for court set up and tidy up. If your group size is too big for 4 per court, additional pupils can officiate/coach and rotate.

      Equipment

      1 badminton racket each, at least a shuttlecock between 2 but ideally more, hoops for targets.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      If the shuttle hits the line as it lands in badminton, what does this mean?

      Correct answer: it’s in
      it’s out
      replay point

      Q2.
      Serving in singles in badminton uses which tramlines?

      Correct answer: long and thin
      short and fat
      long and fat

      Q3.
      If you win the point in singles, who serves next?

      your opponent
      Correct answer: you do
      your partner

      Q4.
      Hitting the shuttle on which side of the body describes a forehand for a right handed player?

      the left
      Correct answer: the right
      it depends

      4 Questions

      Q1.
      What shot is your opponent likely to play if you serve high and close to the net?

      Correct Answer: a smash, smash

      Q2.
      Why should you pause just prior to serving?

      Correct answer: focus and composure
      to confuse opponent
      to decide shot

      Q3.
      If you start the rally with a low serve, where on the court should you be planning to hit your next shot?

      Correct Answer: the back, back, rear

      Q4.
      What happens if you make contact with the shuttle above your waist on the serve?

      Correct Answer: it's a fault, lose the point, you lose point, fault, your opponent

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Serving long and short, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...