Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can execute a variety of shots accurately and consistently in response to a range of situations.

      Key learning points

      1. Move: building a rally of clearly identifiable shots and moving your opponent around the court creates space to attack.
      2. Think: hitting the shuttle to different areas including the rear backhand area puts pressure on your opponent.
      3. Feel: it requires self-motivation to keep trying even when your opposition is more experienced/playing better.
      4. Connect: limiting the shots a better player can use helps ensure everyone is challenged and gets the chance to improve.

      Keywords

      • Lift - hitting the shuttle up in the air defensively

      • Formation - the positioning of doubles players depending on attack (front-back) or defense (side-by-side)

      • Disguise - altering the appearance of a shot to conceal where you intend to hit it

      Common misconception

      It is essential to attack at all times.

      Often it can be just as effective to consistently get the shuttle back into play, keeping the shuttle in and forcing your opposition to make mistakes by varying pace and placement on the court.

      Teacher tip

      This lesson would ideally be spread over a number of sessions to maximise time to practice, develop and experience authentic competition.

      Equipment

      1 badminton racket per pupil, at least 1 shuttlecock between two and whiteboard pen for results board

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What direction do you hit an attacking shot in?

      Correct answer: downwards
      upwards
      flat

      Q2.
      What direction do you hit a defensive shot in?

      downwards
      Correct answer: upwards
      flat

      Q3.
      How can you modify the rules if one player is better than the other to ensure both are challenged in a game?

      Correct answer: limit shot choices
      play 2 handed
      you can't

      Q4.
      What is required most when playing against a stronger opponent to keep trying even if it feels impossible to win?

      self-respect
      self-motivation
      Correct answer: self-consciousness

      4 Questions

      Q1.
      Why is it advantageous to vary your placement of the shuttle on the court?

      Correct answer: move opposition around
      make it easier
      it's the rules

      Q2.
      Which formation is used when attacking in doubles?

      side-by-side
      Correct answer: front-back
      forehand and backhand

      Q3.
      Which formation is used when defending in doubles?

      Correct answer: side-by-side
      front-back
      forehand and backhand

      Q4.
      What life skill is required to keep trying even when your opponent is much more experienced?

      Correct Answer: self-motivation, self-determination, resilience, motivation

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Shot selection, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...