New
New
Lesson 5 of 6
  • Year 10
  • OCR

The attacking role

I can use attacking strategies to create space and shooting opportunities in and around the key.

Lesson 5 of 6
New
New
  • Year 10
  • OCR

The attacking role

I can use attacking strategies to create space and shooting opportunities in and around the key.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: playing basketball requires speed and stamina to execute attacking play around the key and 3 point line.
  2. Think: movement off the ball helps to get free for a pass or screen to create space for others when attacking.
  3. Feel: remaining in your attacking role will build confidence to control the ball moving through the court as a team.
  4. Connect: effective teamwork requires everyone to take responsibility for their role in attack.

Keywords

  • 3 second rule - an attacking player does not stay in the key without the ball for longer than 3 seconds

  • Screen - a non-ball handling player stands in the way of a defender to provide space for the player with the ball

  • Pick and roll - after setting a screen, a player moves towards the basket to receive a pass

  • Free throw - a shot taken from behind the free throw line after a foul on the offensive player when shooting

Common misconception

Pupils think they are not permitted to jump on a free throw.

There is no rule stating a jump is not permitted, however the feet can not pass the free throw line so players chose to keep their feet planted on the ground.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: The attacking role, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The scenarios of this lesson allow pupils to consider how they will work together in attack. It will be beneficial for them to have some time to plan out their movements unopposed.
Teacher tip

Equipment

1 basketball between 3, 5 bibs

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which body parts are bent during a defensive stance?

elbows
Correct answer: knees
wrists

Q2.
Which skill is used to follow an opponent's movements?

Correct answer: track
block
steal

Q3.
What should a defender do before a rebound?

jump
Correct answer: box out
catch

Q4.
What is applied by a defender when marking the ball effectively?

Correct answer: pressure
timing
support

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How many points are awarded for a free throw?

Correct answer: 1
2
3

Q2.
How many seconds is an attacking player allowed in the key without the ball?

1
2
Correct answer: 3

Q3.
After setting a screen/pick, what will a player be encouraged to do?

Correct Answer: roll

Q4.
What skill is occurring when a foul infringement leads to a free throw?

Correct Answer: shooting, shot

Additional material

Download additional material