Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The difficulty and environmental continua

      Lesson details

      Learning outcome

      I can classify skills based on their characteristics and place them on the environmental and difficulty continua.

      Key learning points

      1. Skills can be classified along continua based on their charactersitics.
      2. The difficulty continua classifies skills between simple and complex based on how difficult they are to perform.
      3. The environmental continua classifies skills between open and closed based on the level of environmental influence.

      Keywords

      • Simple skill - a skill which is quickly learned as there are very few decisions to be made when performing the skill

      • Complex skill - a skill which requires a lot of focus and decision making to perform

      • Open skills - skills affected by the environment and predominantly perceptual as they must be adapted to suit the environment. These are usually externally paced e.g. a pass within a game situation in football

      • Closed skills - skills that are performed in a predictable environment e.g. a player taking a line out in rugby

      Common misconception

      A very common mistake made when classifying skills is to name a sport without the skill. For example, trying to classify 'rugby' rather than one of the many different skills within rugby.

      Ensure pupils understand that specific skills are required and that they can name multiple examples of skills from different sports.

      Teacher tip

      The exam board practical assessment guides include a useful, ready-made list of skills which can be performed in each assessed activity. These lists can be used by pupils to give examples from their favourite sports.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these best defines a skill?

      knowledge and understanding
      natural talent
      Correct answer: learned actions or behaviours
      measurements

      Q2.
      Which of the following makes you a skilful performer?

      performing an action successfully on one occasion
      Correct answer: repeating an action successfully almost every time
      being naturally good at something

      Q3.
      Match the sporting activity to the appropriate skill.

      Correct Answer:scrummaging,rugby

      rugby

      Correct Answer:cover drive,cricket

      cricket

      Correct Answer:gybing,sailing

      sailing

      Correct Answer:underarm serve,volleyball

      volleyball

      Correct Answer:twizzle,figure skating

      figure skating

      Q4.
      What does the word classify mean?

      to randomly assign something to a category without any reason
      to make something more complicated by adding unnecessary details
      to eliminate something from a group entirely
      Correct answer: to categorise something based on its characteristics

      Q5.
      Which order would most people learn the following skills in?

      1 - walking
      2 - running
      3 - kicking a ball and chasing after it
      4 - running with a ball close to their feet
      5 - dribbling a ball around other people with losing it

      Q6.
      The word environment means ...

      the weather conditions in a specific area at a given time.
      a set of laws and regulations governing human activities and behaviours.
      Correct answer: everything that surrounds us and influences our lives.
      a collection of buildings and infrastructure that make up a city or town.

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are not skills?

      passing in handball
      serving in badminton
      Correct answer: rugby
      stopping in snowboarding
      Correct answer: gymnastics

      Q2.
      Put these skills in order from the most closed to most open in terms of environmental factors.

      1 - a solo dance routine
      2 - swimming in a freestyle race
      3 - a table tennis serve
      4 - receiving a pass in netball

      Q3.
      Match the classification to its description.

      Correct Answer:simple skill,quickly learned as there are very few decisions to be made

      quickly learned as there are very few decisions to be made

      Correct Answer:complex skill,requires a lot of decision making and high levels of coordination

      requires a lot of decision making and high levels of coordination

      Correct Answer:open skill,skills affected by the environment and predominantly perceptual

      skills affected by the environment and predominantly perceptual

      Correct Answer:closed skill,skill performed in a predictable environment

      skill performed in a predictable environment

      Q4.
      Put these skills in order from most simple to most complex.

      1 - jogging
      2 - long jump
      3 - cricket bowling
      4 - lay up in basketball

      Q5.
      A skill which is complex is likely to have which of these characteristics?

      Correct answer: lots of information to process
      no decisions to make
      Correct answer: requires lots of concentration
      is learned easily

      Q6.
      Open skills are performed in environments which are ...

      Correct Answer: unpredictable

      To help you plan your 11 physical education lesson on: The difficulty and environmental continua, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...