Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Shabbat: belonging to a Jewish family

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how Jews celebrate Shabbat with their family and community.

      Key learning points

      1. Jews belong to a religion called Judaism.
      2. Shabbat is a weekly Jewish festival that marks the start of a new week.
      3. On Shabbat it is usual for a Jewish family to come together.
      4. Shabbat is also celebrated in synagogues and connects Jews to the wider Jewish community around the world.
      5. Shabbat is the Sabbath for Jews and begins on Friday evening just before sunset and ends on Saturday night after sunset.

      Keywords

      • Jew - someone who follows the religion called Judaism

      • Shabbat - the day when Jews rest, spend time with family and remember God

      • Kiddush - a special prayer Jewish people say at the start of Shabbat to thank God

      • Community - a group of people who share something in common

      Common misconception

      The children may think that Shabbat is a once a year special event (for example, they might think it is similar to an event such as Christmas).

      Remind the children that Shabbat happens every week and it is a shared part of Jewish life for the Jewish faith family across the world.

      Teacher tip

      Explain to the children that when Rafi is speaking, they will see G-d used instead of God. Jews use G-d as a way of showing their respect for God's name and to avoid accidental erasure or destruction of the name.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is a faith family?

      A family that watches TV.
      A sports team.
      Correct answer: A group of people who share the same beliefs.

      Q2.
      Some Christians meet their faith family at home and at .

      Correct Answer: church

      Q3.
      A Christian faith family shares a love for God and .

      Correct Answer: Jesus, jesus

      Q4.
      Who else do faith families try to help?

      Correct answer: others in the community
      only themselves
      only their family

      4 Questions

      Q1.
      Jews belong to a religion called .

      Correct Answer: Judaism

      Q2.
      What is Shabbat?

      a school trip
      Correct answer: a weekly Jewish celebration
      a birthday party

      Q3.
      When does Shabbat end?

      Friday night
      Tuesday morning
      Correct answer: Saturday night after sunset

      Q4.
      Shabbat is also celebrated in .

      Correct Answer: synagogues, Synagogues

      To help you plan your 1 religious education lesson on: Shabbat: belonging to a Jewish family, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...