Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how a symbol can represent belonging.

      Key learning points

      1. Some people may use symbols or objects to show they belong to a religion or have a particular worldview.
      2. Some Christians may wear a cross.
      3. Some Christians may have a Bible in their house.
      4. Some Jews have a mezuzah on their door post.
      5. Some Humanists wear a happy human badge.

      Keywords

      • Symbol - a picture, sign, or object that helps us to understand what someone believes or where they belong

      • Belong - to be accepted, respected, and valued within a group

      • Mezuzah - a tiny scroll with special words from the Torah, contained in a small case on the door of a Jewish home

      Common misconception

      All symbols are religious.

      Some symbols represent a faith or belief, though not all members will choose these. There are many other symbols which are not religious and represent other groups or information.

      Teacher tip

      Use real-life or familiar examples and objects (such as school uniforms, football team badges, or religious artefacts) to help children understand what a symbol is. Adapt to your local context.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct meaning:

      Correct Answer:Belonging,feeling of being accepted, respected, valued within a group.

      feeling of being accepted, respected, valued within a group.

      Correct Answer:Family,a group of people who love and care for each other.

      a group of people who love and care for each other.

      Correct Answer:Community,group of people who share something in common.

      group of people who share something in common.

      Correct Answer:Belong,being part or a member of a group.

      being part or a member of a group.

      Q2.
      What is one way people can show they belong?

      by ignoring others
      Correct answer: by going to a special place
      by always being alone

      Q3.
      Why might someone wear special clothes or a uniform?

      to look taller
      so they don't have to clean it
      Correct answer: to show they belong to a group or school

      Q4.
      You can only belong to one group at a time.

      True – you must pick only one group.
      False – you can’t really belong to any group.
      Correct answer: False – people can belong in many ways.

      4 Questions

      Q1.
      What is a symbol?

      A rule people must follow.
      Correct answer: A picture or object that shows what someone believes.
      A person who runs a church.

      Q2.
      What is the happy human badge for?

      Correct answer: To show someone is a Humanist.
      To show they like all religions.
      To show they are a Christian.

      Q3.
      Symbols can only be religious.

      True – all symbols show religion.
      Correct answer: False – symbols can mean lots of things.
      False – symbols only show where someone is from.

      Q4.
      Some Christians may wear a to show they are Christian.

      Correct Answer: cross, Cross

      To help you plan your 1 religious education lesson on: Symbols of belonging, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...