Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how people can belong to a range of groups.

      Key learning points

      1. People can belong in many different ways.
      2. We can belong to a school, a family, a religion, an ethnicity or a club.
      3. Belonging may involve wearing special clothes or going to a special place.
      4. People do not have to be in the same place to belong to a particular group.

      Keywords

      • Belonging - the feeling of being accepted, respected, safe and valued within a group

      • Family - a group of people who love and care for each other

      • Community - group of people who share something in common

      • Belong - being part or a member of a group

      Common misconception

      There is only one way to belong.

      Belonging can look different in different places and with different people.

      Teacher tip

      Create a display that shows how different members of your class belong to a range of different groups and clubs. Add labels and captions of children’s quotes saying how belonging makes them feel.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Christians go to a to worship.

      Correct Answer: church

      Q2.
      Where do Muslims go to pray?

      synagogue
      church
      Correct answer: mosque

      Q3.
      Where do Hindus go to worship?

      synagogue
      church
      Correct answer: mandir

      Q4.
      Where do Buddhists often go to meditate and worship?

      church
      castle
      Correct answer: temple

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning.

      Correct Answer:belonging,the feeling of being accepted, respected, and valued within a group

      the feeling of being accepted, respected, and valued within a group

      Correct Answer:family,a group of people who love and care for each other

      a group of people who love and care for each other

      Correct Answer:community,a group of people who share something in common

      a group of people who share something in common

      Q2.
      Which of these is a way someone can belong?

      sitting alone
      Correct answer: joining a group
      sleeping

      Q3.
      Can people belong to a school?

      Correct answer: yes
      no
      only teachers

      Q4.
      Wearing a can show you belong to a group.

      Correct Answer: uniform, uniform

      Q5.
      Can people belong in different ways with different people?

      Correct answer: yes
      no
      only with family

      To help you plan your 1 religious education lesson on: The idea of belonging, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...